VIŠEMJESEČNA AKCIJA

Objavljeni audiosnimci: Kako je Velja Nevolja planirao ubistva

Razgovor prema nezvaničnim informacijama snimljen je poslije ubistva

Prisluškivani razgovori Veljka Belivuka. Agencije

A. Č. / Blic

7.2.2021

Prisluškivani razgovori Veljka Belivuka, poznatijeg kao Velja Nevolja, koji je prošle nedjelje uhapšen u velikoj akciji policije i sigurnosnih službi objavljeni su večeras.

Među više snimaka razgovora, koji su emitovani na TV Pink, nalaze se i dijelovi presretnute komunikacije Belivuka i jednog od pripadnika grupe Marka Andrića Kuzmana.

Kuzman na prvom snimku šalje glasovnu poruku Velji Nevolji telefona, a tema je navodno ubistvo Milana Ljepoje iz Niša, nekadašnjeg pripadnika bande "Pink Panteri"

- Moram da ti prenesem, da budeš upoznat. Ona s*sa Mance iz Ništa, jel ga viđaš? On je glavni kao Pink Panter, jel ga znaš? Ja kažem: "A, ne viđam ga". Neću da širim brate bez brige, samo što prije da pucam. Dobro. Ja kažem: "Neću da širim bez brige, brate, samo reci šta treba, tu sam". Dobro, pošto se raspituje za tebe, došao je na genijalnu ideju da će on da bude glavni u Nišu i okuplja neke momke pi*ketine. I jedan od tih pi*ki mi je prinio da se raspituje za tebe, da vi držite dole Niš, ali da ste sve najgore i da će da vas riješi i onda on preuzima grad - čuje se u snimku.

Razgovor prema nezvaničnim informacijama snimljen je poslije ubistva. Načelnik Uprave kriminalističke policije Bogdan Pušić rekao je za TV Pink da je u pitanju razgovor između vođe i člana kriminalne grupe.

- Žrtva je Ljepoja. To što smo čuli je klasična mafijaška poruka poslije ubistva da su posao završili - rekao je načelnik Uprave kriminalističke policije Bogdan Pušić.

Prisluškivani razgovori Veljka Belivuka. Agencije

Ljepoja se i dalje zvanično vodi kao nestala osoba, a navodno je bio član međunarodne bande Pink panteri.

On je rekao i da je hapšenja kriminalne grupe Velje Nevolje i njegovog saradnika Marka Miljkovića Mareta rezultat dobro planirane višemjesečne akcije sigurnosnih službi, UKP i BIA.

- Potrudili smo se da iskoristimo sve profesionalne vještine i sve zakonske i tehničke mogućnosti da bismo uspjeli da osiguramo valjane dokaze. Uvjeren da smo ih apsolutno osigurali - rekao je on.

Kako je dodao, tužilac za organizovani kriminal vodio cijelu akciju i da je, tek kad je procijenjeno da ima dovoljno dokaza, pokrenuta akcija.

Kako je danas saopćeno, Veljko Belivuk i Marko Miljković lično se sumnjiče za tri krivična djela teško ubistvo, pored zločinačkog udruživanja i trgovine drogom.

Pored njih dvojice, za jedno teško ubistvo terete se i osobe sa inicijalima V. V. i V. D, za drugo i N.L, V. D. i M. B, a za treće i D. T, V. G. i M. A, navodi se u saopćenju Višeg suda.

Imena žrtava još nisu zvanično saopćena ni iz suda ni iz tužilaštva.

U zavisnosti kada su krivična djela izvršena, preti im ili kazna 40 godina zatvora ili doživotni zatvor, koji može da se izriče za djela izvršena od 1. decembra 2019. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.