NAPETA SITUACIJA

Deveti dan protesta na Kosovu, KFOR pomno prati situaciju

Helikopteri KFOR-a u dva navrata su jučer nadlijetali Jarinje i Brnjak

KFOR pomno prati situaciju na cijelom Kosovu. Agencije

A. Ka. / Srna

28.9.2021

Na Kosovu i dalje je napeta situacija - kosovski specijalci se ne povlače sa položaja, a Srbijanci deveti dan ne odustaju od mirnog protesta, nezadovoljni raspoređivanjem specijalnih snaga policije na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak i odlukom Prištine o zamjeni registarskih tablica.

Helikopteri KFOR-a u dva navrata su jučer nadlijetali Jarinje i Brnjak, kao i sjever Kosova i Metohije, a iz ove formacije su poručili da pomno prate situaciju na cijelom Kosovu i da su povećali broj i trajanje rutinskih patrola, uključujući i sjever.

- KFOR pomno prati situaciju na cijelom Kosovu i ostaje fokusiran na svakodnevnu primjenu svog mandata - proisteklog iz Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN iz 1999. - kako bi se osiguralo bezbjedno i zaštićeno okruženje i sloboda kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu - naveli su iz KFOR-a za Kosovo online.

Grupa od petnaestak Srbijanaca iz općina na sjeveru Kosova i Metohije napadnuta je jučer u južnom dijelu Kosovske Mitrovice - niko nije teže povrijeđen iako su neki napadnuti flašama i noževima.

Kosovska agencija za civilnu registraciju objavila je podatak da je od 20. septembra, kada je uvedena mjera izdavanja privremenih tablica, do danas izdala nešto više od 10.000 tablica, uglavnom, na prelazima, a dio i na teritoriji sjevera Kosova i Metohije, ali da je najveći broj tablica izdat na administrativnom prelazu Merdare.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u video-snimku objavljenom na Instagramu da je važno "da su svi ljudi razumijeli koliko je situacija teška, koliko su nam vezane ruke na Kosovu i Metohiji, ali da moramo da se borimo za svoj narod".

- Jer ako se ne borimo, onda nikada ništa nećemo moći ni da ostvarimo - poručio je Vučić.

Specijalne jedinice policije - Rosu Kosova raspoređene su od 20. septembra na administrativnim prelazima sa centralnom Srbijom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.