POSLANIK U SKUPŠTINI

Enis Imamović za "Avaz": Prijetnje Bošnjacima Priboja, Sandžaka i Podrinja u BiH su posljedica izostanka međunarodne reakcije

Bošnjaci će internacionalizacijom ovog pitanja stvoriti mehanizme zaštite za svoj biološki opstanak u Sandžaku – kaže Imamović

Imamović: Ponovno rađanje bolesne svijesti. Avaz

Piše: A. Bajramović

9.1.2022

Još od prvog incidenta u Priboju, kada je grupa graničnih policajaca rođenje djeteta svog kolega proslavljala veličajući genocid u Srebrenici i najavljujući nove, politički predstavnici Bošnjaka, ali i Mešihat IZ u Srbiji traže adekvatnu reakciju državnih organa. Nakon što je ona izostala, uslijedili su novi incidenti u Priboju, ali i Novom Pazaru. 

Genocidna politika

- Sva dešavanja i prijetnje uperene protiv Bošnjaka Sandžaka, prvenstveno Priboja, ali i Podrinja u Bosni i Hercegovini, posljedica su izostanka odlučne međunarodne reakcije na genocidnu politiku koja ni nakon Srebrenice nije adekvatno kažnjena. Pokrenuli smo inicijativu kod mnogih relevantnih institucija u svijetu, te ako tužilaštvo Srbije ne reaguje u najhitnijem roku, Bošnjaci će internacionalizacijom ovog pitanja stvoriti mehanizme zaštite za svoj biološki opstanak u Sandžaku – kaže za “Avaz”, poslanik SDA Sandžaka u Skupštini Srbije.

Podsjeća da je od Republičkog javnog tužilaštva zatraženo pokretanje sudskog postupka protiv svih policajaca sa snimka na kojem pjesmom slave genocid u Srebrenici, jer su počinili više krivičnih djela - organizovanje i podsticanje na izvršenje genocida i drugih ratnih zločina, rasne i druge diskriminacije, javno odobravanje, negiranje postojanja ili značajno umanjivanje težine genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina učinjenih protiv grupe lica ili člana grupe koja je određena na osnovu rase, boje kože, vjere, porijekla, državne, nacionalne ili etničke pripadnosti, na način koji može dovesti do nasilja ili izazivanja mržnje prema takvoj grupi lica ili članu te grupe.


Rezolucija o genocidu

- Bezimene i blage “disciplinske mjere”. koje su najavljene protiv policajaca, su zapravo ohrabrile nive prijetnje. Godinama upozoravamo da genocidna politika usmjerena protiv Bošnjaka mora biti osuđena na njenom izvoru. Zato smo Skupštini Srbije u više navrata predali Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Ona predviđa sve mehanizme kako bi se zaustavilo ovo ponovno rađanje bolesne svijesti da su genocid i drugi ratni zločini opravdana sredstva za ostvarivanje nacionalnih i državnih interesa – ističe Imamović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.