PROGLAŠENA AUTOKEFALNOST

Srpska pravoslavna crkva jednoglasno priznala nezavisnost Makedonske pravoslavne crkve

Patrijarh Porfirije izrazio je nadu da će sve pomjesne crkve sa radošću primiti ovu vijest i da će se radovati što crkva raste i što se razgorijeva plamen ljubavi, koji će biti sve veći i širi

Patrijarh Porfirije: Pred očima nam se dešava čudo. Twitter

E. Ć. / Srna

24.5.2022

Patrijarh Porfirije saopćio je danas u Skoplju da je Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) jednoglasno i jednodušno izašao u susret molbi Makedonske pravoslavne crkve (MPC) - Ohridske arhiepiskopije da blagosilja i prihvata njen autokefalni status.

Patrirarh Porfirije je, nakon liturgije u skopskom hramu koju je, na praznik Svetog Ćirila i Metodija, služio sa arhiepiskopom ohridskim Stefanom, na oduševljenje vjernika MPC prenio je da je Sabor SPC njemu i Sinodu stavio u dužnost da zajedno sa poglavarom Ohridske arhiepiskopije i njegovim Sinodom razrade sve tehničko-organizacione detalje za svečano proglašenje autokefalnosti MPC.

On je istakao da će SPC, kako kanonski red nalaže, obavijestiti sve pravoslavne pomjesne crkve da prihvata autokefalnost MFC. Patrijarh Porfirije izrazio je nadu da će sve pomjesne crkve sa radošću primiti ovu vijest i da će se radovati što crkva raste i što se razgorijeva plamen ljubavi, koji će biti sve veći i širi.

- Pred očima nam se dešava čudo, jer je ono što je bilo razdvojeno od 1967. godine Gospod Bog spojio i stvorio da bude iscijeljeno i postane jedno. Sve se mijenja, i imena i granice, ali se crkva Hristova ne mijenja, jer je ona tvrđava i stub istine - rekao je patrijarh Porfirije.


Arhiepiskop ohridski Stefan i patrijarh Porfirije. Twitter

Arhiepiskop ohridski Stefan izrazio je veliku zahvalnost patrijarhu Porfiriju i Saboru SPC na odluci koju su MPC i njeni vjernici dugo čekali.

Patrijarh Porfirije i arhiepiskop Stefan služili su liturgiju pomirenja u četvrtak, 19. maja, u Hramu Svetog Save u Beogradu, kojom je poslije 55 godina raskola makedonska crkva vraćena u liturgijsko i kanonsko jedinstvo sa SPC.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.