SPECIJALNI IZASLANIK EU

Lajčak: Ne smijemo da dozvolimo da dođe do krize zbog odluke Prištine

Imali smo jedan vrlo ozbiljan razgovor sinoć o situaciji i naravno potrebno je da tražimo rješenja putem dijaloga a ne konfrontacijom, rekao je Lajčak novinarima

Lajčak: Ne smijemo da dozvolimo da dođe do neke krize. Anadolija

H. J. I.

30.6.2022

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je jučerašnja odluka Prištine promijenila i teme i planove njegove posjete.

On nije želio da komentariše izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da Priština planira novu "Oluju" na sjeveru Kosova.


Promijenjeni planovi i teme

- Imali smo jedan vrlo ozbiljan razgovor sinoć o situaciji i naravno potrebno je da tražimo rješenja putem dijaloga a ne konfrontacijom - rekao je Lajčak novinarima.

Kaže da sada postoji nova situacija, koja mu je promijenila i planove i teme.

- Ja sam došao u region da pripremam sljedeći sastanak lidera i da govorimo o napretku i normalizaciji odnosa, sada treba da rješavamo ovu situaciju. Ne smijemo da dozvolimo da dođe do neke krize - naveo je.


Mišljenje i stavovi

Lajčak se sastaje sa predstavnicima opozicije u zgradi Delegacije EU. Na taj sastanak su pozvani Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, koalicija "Moramo", Demokratska stranka i Pokret slobodnih građana.

- Svakako mi je važno da čujem njihovo mišljenje i njihove stavove - rekao je Lajčak prije sastanka novinarima.

Prije posjete Beogradu, Lajčak je boravio u Prištini, gdje se, između ostalih, sastao i sa predstavnicima Srba sa sjevera Kosova i sa predstavnickom Srpske liste.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.