NIJE PRIJAVIO NAKIT

Hrvatskog poduzetnika na granici uhvatili s ogrlicom vrijednom pola miliona eura

Roba koja je predmet postupanja privremeno je oduzeta radi osiguranja naplate carinskog duga

Vujnovac: Jedan od najmoćnijih hrvatskih poduzetnika. Emica Elvedji/Pixsell

A. Č. / Index.hr

19.7.2022

Pavla Vujnovca, jednog od najmoćnijih hrvatskih poduzetnika, uhvatila je carina na zagrebačkom aerodromu 25. juna ove godine s neprijavljenom ogrlicom od dragog kamenja i bijelog zlata vrijednom čak 507.436 eura te mu je izrekla prekršajnu kaznu od 50.000 kuna.

Vujnovac se sa skupom ogrlicom vraćao iz Ciriha, a carinski službenik koji je sastavio prekršajni nalog smatrao je nužnim napisati i: 

- S okolnostima prekršaja telefonskim putem upoznato je ODO Velika Gorica, državna odvjetnica Sanja Dlačić Jakovina, te je odlučeno da se protiv putnika pokrene prekršajni postupak, a ne kaznena prijava.

U prekršajnom nalogu čitamo i da su carinici Vujnovčevu ogrlicu spazili "neposrednim opažanjem odnosno obavljanjem nadzora", javlja Index.hr.


Krivični postupak

Carinu su pitali smatra li da je protiv Vujnovca ipak trebao biti pokrenut krivični postupak zbog krivičnih djela utaje poreza ili carine i izbjegavanja carinskog nadzora za koja je zaprijećena zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina. 

- U konkretnom slučaju se ne radi o kaznenom djelu, nego o postupanju na koje je primjenjivo prekršajno zakonodavstvo. Između ostaloga, da se radi o robi koja je predmet zabrana ili ograničenja, što u konkretnom predmetu nije bio slučaj.

S obzirom na veću vrijednost robe izvršene su konzultacije s nadležnim državnim odvjetništvom, što je redovna praksa u sličnim predmetima, a nakon čega je proveden prekršajni postupak koji je pravomoćno okončan te je izrečena novčana kazna plaćena.

Roba koja je predmet postupanja privremeno je oduzeta radi osiguranja naplate carinskog duga - navedno je u odgovoru.

Državno odvjetništvo će, međutim, dodatno provjeriti slučaj. 

- Na temelju činjenica prezentiranih u konkretnom slučaju od strane carinskih službenika te uzimajući u obzir relevantne zakonske odredbe zaključeno da nema zapreke za pokretanje i vođenje prekršajnog postupka. Međutim, državno odvjetništvo je neovisno o navedenom, zatražilo od Carinske uprave dostavu dokumentacije radi provjere ima li u navedenom elemenata i kaznenog djela - rečeno je iz Ureda općinske državne odvjetnice u Velikoj Gorici.

Odgovor Vujanoca

Od Vujanoca su dobili odgovor da se sve dogodilo iz neznanja.

Dakle, iskusni poslovni čovjek nije znao da na granici treba prijaviti vrijednost od pola milijuna eura, navodi Index.hr.

Pavao Vujnovac na čelu je moćnog i tajnovitog Prvog plinarskog društva. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Osijeku i, kako smo pročitali u uvodu intervjua koji je s njim lani napravio Tportal, zaposlio se u februaru 2006. godine preko konkursa u PPD-u u Vukovaru. 

PPD je tada bio mali regionalni distributer plina u vlasništvu njemačkog E.Ona. Kompanija je posjedovala 600 kilometara plinske mreže izgrađene kreditom od 17 miliona eura. Posao nije išao, kredit je sve više gušio.

Prema Tportalu, Nijemci su bili voljni prepustiti tvrtku nekome tko će preuzeti njezine povelike dugove, a Vujnovac je odlučio riskirati. Preuzeo je PPD, ali je i dalje ostao u vezi s E.ON Ruhrgasom, jednim od najvećih trgovaca plinom u Europi, pripremajući se za liberalizaciju tržišta plina u Hrvatskoj. Prvi veliki ugovor Vujnovac je u suradnji s E.ON-om sklopio krajem 2011. sa zagrebačkom Gradskom plinarom, a već iduće godine PPD je počeo opskrbljivati dva najveća potrošača prirodnog plina u Hrvatskoj – HEP i kutinsku Petrokemiju.

9,7 milijardi kuna prihoda

Krajem 2012. PPD postaje lokalni partner moćnom ruskom Gazpromu, što mu omogućava još konkurentniju cijenu plina. Sve to dovodi do superbrzog rasta poslovanja.

Preko holding kompanije Energia naturalis Vujnovac upravlja s dvadesetak tvrtki s različitim portfeljima - od nabave i veleprodaje plina, do logistike, željezničkog kargo prijevoza, otkupa i prerade voća i povrća. U 2020. godini PPD je imao 9,7 milijardi kuna prihoda i 226,5 miliona kuna dobiti, a prema prometu treća je najveća domaća kompanija, iza Ine i Konzuma. 

PPD najviše zarađuje na prodaji plina u Italiji, Sloveniji, Mađarskoj i Švicarskoj. Uz to, Tportal naglašava kako Vujnovac kontrolira Petrokemiju, Pevex, Luku Ploče, ima velike planove u Luki Rijeka te drži velik paket dionica u Fortenova grupi.

Suradnju s Gazpromom 2017. produbio je potpisavši desetogodišnji ugovor o opskrbi prirodnim plinom.

Vujnovac i njegovi partneri prisutni su i u turističkom biznisu na Makarskoj rivijeri te u Postirama na Braču, gdje je njihova kompanija "Adria coast turizam" bila investitor ogromnog hotela View, koji je prilično promijenio vizuru tog mjesta. Među Vujnovcu bliskim poslovnjacima su Zoran Gobac, čovjek kojeg se obično naziva vladarom hrvatskog rukometa, te poneki bivši obavještajac poput Josipa Jurčevića i Romea Krešića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.