NEREDI

Dramatično u Novom Sadu: Brutalni sukobi građana i policije

Na lice mjesta izašla je i Žandarmerija, a među demonstrantima ima privedenih

Došlo je i do fizičkog sukoba. Nova.rs

A. Č. / Nova.rs

21.7.2022

Građani i osiguranje zgrade Skupštine Vojvodine u Novom Sadu sukobili su se na protestima protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana. 

Na lice mjesta izašla je i Žandarmerija, a među demonstrantima ima privedenih. 

Do sukoba je došlo kada su okupljeni građani pokušali probiti ogradu postavljenu prije održavanja sjednice Skupštine Grada na kojoj će biti usvojen Generalni urbanistički plan Novog Sada.

Na protestima su bili prisutni aktivisti, političari, građani, koji su uspjeli pomaknuti ogradu za nekoliko desetaka metara. Došlo je i do fizičkog sukoba, a na terenu je i Žandarmerija.


Pokret za preokret saopćilo je da je "privatno osiguranje Skupštine" predsjedniku tog pokreta Janku Veselinoviću razbilo mobilni telefon, jer je, kako su naveli, snimao nasilje nad građanima.

- Građanska dužnost je suprotstavljanje odluci SNS vlasti u Novom Sadu, na sve legalne načine, jer se na današnjoj sjednici Skupštine Novog Sada usvaja „investitorski GUP“, koji treba da uništi priobalje, promijeni tok Dunava i ugrozi mir građana na Bulevaru Evrope, Telepu i Sremskoj Kamenici - navedeno je u saopštenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.