PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić o detaljima pregovora u Briselu: Priština traži sporazum u šest tačaka

U Briselu smo imali zadatak da sačuvamo mir i sigurnost, rekao je Vučić

Vučić: Mi kažemo dajte nam KS table, oni hoće da ukinu. Printscreen

A. Č. / Blic

21.8.2022

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić održao je danas pres konferenciju na kojoj je govorio o detaljima pregovora u Briselu.

Kako je rekao Priština traži da se potpiše generalni sporazum od šest tačaka.

- Prva je Generalni principi bilateralnih odnosa (međusobno priznanje), pod dva rješavanje problema iz prošlosti (rješavanje problema silovanih osoba, raseljena lica, uništenja privatne i javne svojine koje je Srbija otela Kosovu i ratna odšteta koju Srbija mora da plati), treća je saradnja u budućnosti, četiri da isti odnos imaju Albanci u Preševu i Bujanovcu i ljudi na Kosovu. Pod pet ponovo razmatranje odnosa sa Srbima, šesto je ono što oni traže od Srbije

Zatim su govorili o svojim danima u historiji. Spomenuli 1989. godinu i ukidanje autonomije Albancima na Kosovu, onda 1999. godine i oslobođenje, preskočili su 2004, pa su otišli na 2008. i došli do 2011. godine. Peti datum je 2012. čime su htjli da kažu da od tada donose sami svoje odluke i da postulate nezavisno Kosovo mogu da sprovedu - naglasio je Vučić.

RKS tablice

Vučić je rekao da i kada su došli smo u Brisel, Albin Kurti je rekao da svi moraju imati RKS tablice. 

- Šta god da se desilo, mi kažemo dajte nam KS table, oni hoće da ukinu… Mi smo rekli nema problema, dajte im KS table, a oni su skočili sa “nećemo statusno neutralne table” – rekao je Vučić.

– Ne možete čovjeku koji živi na sjeveru Kosova da mu izdajete papir, ali njima nije stalo do toga da to primijene na meni ili vama, već da unište život naroda na sjeveru. Sve će da odbiju. Odbili su svE, jer jedini smisao mučenje našeg naroda na Kosovu i njegovo protjerivanje.

Narod je u strahu

- Naše je bilo da i danas kažemo ljudima mi nemamo kud, satjerani smo u ćošak i naša poruka je šta god bilo, kako god bilo, da izbjegličke kolone neće postojati i da ćemo sačuvati naš narod od progona - poručio je Aleksandar Vučić nakon sastanka sa Srbima sa Kosova.

Vučić je naglasio da je Priština sada posebno rješenje da protjera Srbe sa Kosova i naglasio da su u Briselu na razgovoru sa Albinom Kurtijem imali četiri zadatka.

- Prvi, da sačuvamo, mir, sigurnost i bezbjednost. Drugi, morali smo da izbjegnemo osudu da nismo bili dovoljno kompromisni, da nismo došli sa idejama kako do kompromisa dođe. Treći, morali smo da brinemo o tome da li ćemo biti proglašeni za nekoga ko sprovodi agresiju, uvodi nesigurnost i nestabilnost. Četvrti, da osiguramo opstanak našeg naroda na Kosovu. Posljednjih dana zavladao je strah našeg naroda na sjeveru Kosova posebno kod starijeg stanovništva - naglasio je Vučić.

Kafansko prepucavanje

Kako je rekao, još od 1999. godine sprovodi se permanentni teror nad srpskim stanovništvom i to je rezultiralo progonom više od 200.000 Srba sa Kosova.

- Rekli su nam standarde prije statusa. Pokazali su nam kako izgledaju ti standardi kad su nam progonili narod. Poslije toga traje naša teška, mukotrpna i jalova naša borba za opstanak našeg naroda i države na Kosovu. Šta god da uradite to služi za kafansko prepucavanje. Mi smo se trudili da još od 2013. godine kroz Briselski sporazum dobijemo mir, sigurnost i bez bezbjednost za naš narod na Kosovu. Nikada nismo dobili Zajednicu srpskih opština - podvukao je Vučić.

- Sada su posebno fokusirani da protjeraju Srbe sa Kosova. Mi smo imali četiri zadataka.

Danas prije podne Vučić se sastao sa Srbima sa Kosova u Palati Srbija. Na sastanak su pozvani svi politički i institucionalni predstavnici Srba sa Kosova, zvaničnici Srpske liste, svi gradonačelnici, načelnici okruga, kao i direktori bolnica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.