LIDER DEMOKRATA

Bečić: Nećemo u koaliciju sa DPS-om, glasat ćemo za smjenu Đurović

Na pitanje da li bi on mogao biti premijer u novoj Vladi, Bečić je odgovorio da smatra da su “funkcije prolazne”, kao i da ništa ne mora biti

Bečić: Prihvatanje odgovornosti. Agencije

A. K. / CdM

22.8.2022

Nije bilo bilo kakve koordinacije ili dogovora između DPS-a i Demokrata, rekao je lider Demokrata, Aleksa Bečić odgovarajući na pitanje da li je bilo dogovora između tih partija uoči glasanja o nepovjerenju Vladi Dritana Abazovića.

To su, kaže, potvrdili i funkcioneri.

- Posljednji put sam vidio i čuo Đukanovića na sjednici Savjeta za odbranu i bezbjednost kao predsjednik Skupštine prošle godine. Još jedna u moru neistina - rekao je Bečić gostujući na TV Vijesti, prenosi CdM.


Tri opcije

Istakao je da jedini dogovor “kojem smo svjedočili prethodnim mjesecima je dogovor Đukanovića, Abazovića i Jokovića kojim je srušen 3. avgust i formirana 43. Vlada”.

- Da ja budem kriv zato što je došlo do njihovog pada i sloma dogovora bilo bi izlišno, to pitanje ostavljam njima - kazao je Bečić.

Bečić je naglasio da Demokrate neće ulaziti u bilo kakvu koaliciju sa DPS-om.

- Na stolu su tri opcije. Prva je da ispoštujemo 30. avgust, sjednemo za sto i zajedno s manjinskim partijama dogovorimo 44. Vladu, koja, što se nas tiče može trajati i do 2024. godine. Druga opcija je privremena vlada, koja bi pripremala vanredne arlamentarne izbore. Treća opcija su izbori odmah - kazao je Bečić.

Lider Demokrata poručuje je da nema nikakav problem da sjedne za sto i da “ispoštuje volju od 30. avgusta 2020.”.


Povlaćenje potpisa

Nemaju namjeru, kaže Bečić, da ulaze “u modele kao SNP i URA”.

Ako bi se eventualno odlučili o privremenoj vladi, Bečić je kazao da bi bio prihvatljiv modalitet ukoliko bi uključivao da ona bude “evropska, evroatlanska vlada”.

- Vlada koja će staviti veto na podjele, koja se neće baviti identitetskim pitanjima. Koja se neće vraćati u prošlost, smiriti tenzije u zemlji i okrenuti se budućnosti… - kazao je Bečić.

Na pitanje da li bi on mogao biti premijer u novoj Vladi, Bečić je odgovorio da smatra da su “funkcije prolazne”, kao i da ništa ne mora biti.

- Smatram da su funkcije prolazne, ništa ne moram biti. Sa druge strane, uvijek sam bio spreman da prihvatim odgovornost u skladu sa narodnim principima i ako neko smatra da je to potreba - rekao je Bečić na TV Vijesti.

Bečić je rekao da će glasati za smjenu predsjednice Skupštine Danijele Đurović na sjednici 2. septembra.

- Sigurno nećemo povući potpise sa incijative i glasaćemo za razrješenje Đurović. Prvo izbor Đurović je proizvod nelegitimne skupšštinske većine DPS, SNP i URA. Drugo, Đurović je dala saglasnost da se razriješi načelnik Generalštaba general Đurović u prvoj godini mandata. I treći kontinuirani pokušaji pomoći donošenju zakona protiv Zete i Zećana - naveo je Bečić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.