NA BRDU KOD KRANJA

Vučić podržao stav Milanovića o konstitutivnosti naroda

Velike su razlike po pitanju Bosne i Hercegovine, stava predsjednika Milanovića o konstitutivnosti, kojeg je i Srbija podržala je u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, kazao je

Aleksandar Vučić: Važno je da tražimo podršku EU zbog teške energetske situacije. INSTAGRAM / ALEKSANDAR VUČIĆ

S. S. / Tanjug

12.9.2022

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je na procesu Brdo-Brijuni da postoje određeni suprotni stavovi, ali da su razgovori bili civilizirani i racionalni, ali i dodao je da podržava Zorana Milanovića o konstitutivnosti naroda u BiH.

- Uspjeli smo da usvojimo zajednički zaključak u šest tačaka koji reafirmiše podršku evropskom putu Zapadnog Balkana. Osnovna tačka je reafirmacija ubrzanog evropskog puta cijelog regiona. Vizna liberalizacija za sve u regionu, davanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini. Za nas je važno i da tražimo podršku Evropske unije zbog teške energetske situacije u kojoj se našao i Zapadni Balkan, kao i cijela Evropa - rekao je Vučić na Brdu kod Kranja.

Različiti stavovi

Osvrnuo se i na pitanje odnosa sa Srbije i Kosova.

- Mi imamo drugačiji pristup odnosima sa Prištinom nego drugi. Gotovo svi ovdje, osim Bosne i Hercegovine i to zahvaljujući srpskom stavu, su priznali nezavisnost Kosova - kazak je Vučić.

Džaferović nije htio da razgovara

Osvrnuo se i na pitanje BiH.

- Velike su razlike po pitanju Bosne i Hercegovine, stava predsjednika Milanovića o konstitutivnosti, kojeg je i Srbija podržala je u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom. Dakle, ništa više sve civlizovano normalno, nije bilo tenzija ni nepristojnih riječi - pojasnio je Vučić.

Poručio je i da je Šefik Džaferović odmah odbio deklaraciju u kojoj se spominjala konstitutivnost naroda i da o tome nisu htjeli da se priča, ali podsjetio je i na to da u BiH dolaze izbori.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.