ALEKSANDAR BOCAN-HARČENKO

Ruski ambasador u Srbiji: Nema trgovine Kosova za Dombas

Ruski ambasador je istakao da je stav Rusije po pitanju Kosova "principijelan i dosljedan, nezavisan od konjunkture"

Bocan - Harčenko: Nema i ne može biti govora ni o kakvoj trgovini. Ambasada Ruske federacije u Srbiji

H. J. I.

30.10.2022

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da navodi zapadnih analitičara da će Moskva trgovati Kosovom u zamjenu za Donbas i druge okupirane ukrajinske teritorije nemaju nikakve veze sa stvarnošću. 

- Nema i ne može biti govora ni o kakvoj trgovini - poručio je Bocan-Harčenko.


Interesi Beograda

Ruski ambasador je istakao da je stav Rusije po pitanju Kosova "principijelan i dosljedan, nezavisan od konjunkture".

- Zalažemo se za postizanje održivog, uzajamno prihvatljivog rješenja od Beograda i Prištine, u međunarodnopravnim koordinatama, na osnovu Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a - rekao je Bocan-Harčenko u intervjuu za "Politiku".

On je naveo da takvo rješenje treba da odgovara interesima Beograda i srpskog naroda i da bude odobreno u Vijeću sigurnosti UN-a.

- Nastavit ćemo prisnu koordinaciju sa Beogradom u zaštiti zakonitih prava Srbije u odnosu na pokrajinu Kosovo - rekao je Bocan-Harčenko.


"Dvostruki standardi Zapada"

Odgovarajući na pitanje zašto se Rusija poziva na presedan Kosova u kontekstu agresije u Ukrajini, Bocan-Harčenko je ukazao na suštinske razlike između situacije u Donbasu i "slučaja Kosova" koje su, kako kaže, očigledne.

- Kada je Priština 2008. jednostrano proglasila takozvanu nezavisnost, bezbjednost kosovskih Albanaca nije bila ugrožena. Stanovništvo Donbasa je osam godina bilo podvrgnuto genocidu od kijevskog režima. Ako se vratimo u 1999. godinu, od prvih dana NATO agresije na Jugoslaviju, civilna infrastruktura je neselektivno uništavana, uključujući i korištenjem municije sa osiromašenim uranijumom - naveo je.

Što se tiče Kosova, kaže Bocan-Harčenko, predsjednik Rusije Vladimir Putin navodi ovaj primjer kao najjasniji dokaz licemjerja i dvostrukih standarda Zapada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.