HRVATSKA

Građani izašli na Klimatski marš u Zagrebu, ležali po Trgu bana Jelačića

Lokalnoj naučnoj zajednici zabranjeno je objavljivati istraživanja bez odobrenja vlade ili su cenzurirana

A. Č. / Index.hr

8.11.2022

Marširalo se povodom 27. konferencije UN-a o klimatskim promjenama - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Inicijativa "Extinction Rebellion" Zagreb danas je treći put organizirala Klimatski marš s okupljanjem građana ispred Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Ovog puta marširalo se povodom 27. konferencije UN-a o klimatskim promjenama, takozvanog COP-a 27, koji se održava od 6. do 18. novembra u Egiptu.

Aktiviste i nevladine organizacije zabrinjava činjenica da je domaćin ovogodišnjeg COP-a Egipat, poznat kao policijska država čija autoritarna vlast hapsi bilo koga ko se usprotivi režimu ili prekrši zakon koji zabranjuje prosvjedovanje, uključujući i aktiviste za okoliš.

Lokalnoj naučnoj zajednici zabranjeno je objavljivati istraživanja bez odobrenja vlade ili su cenzurirana, a zabranjeno je govoriti i o projektima koje država provodi i koji su štetni za okoliš, tvrde aktivisti.

Povod za Klimatski marš #Extinction Rebelliona" je i kritika same konferencije COP s obzirom na to da su se do sada klimatski pregovori održali 26 puta, a sporazuma koji bi doista doveo do smanjenja emisija stakleničkih plinova i dalje nema.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.