RUSKA IRONIJA

Putinov glasnogovornik kaže da se Rusija zalaže za rješavanje situacije na Kosovu diplomatskim putem, oglasila se i Zaharova

Podržavamo miroljubiva nastojanja strana i rješenje situacije diplomatskim putem, rekao je Peskov

Peskov i Zaharova: Vučić nije tražio Putinovu podršku. Twitter

E. Ć.

12.12.2022

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov (Dmitry) komentarisao je aktuelnu situaciju na Kosovu. Peskov je rekao "kako treba zaštititi sva prava kosovskih Srba, te da se Rusija zalaže za rješavanje situacije diplomatskim sredstvima".

- Zalažemo se za apsolutno poštovanje svih prava kosovskih Srba i za ispunjavanje obaveza koje su strane preuzele po svim dokumentima relevantnima za ovu situaciju. Nama je najvažnije osigurati interese Srba. Podržavamo miroljubiva nastojanja strana i rješenje situacije diplomatskim putem - rekao je Peskov u Moskvi.

On je naveo da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije tražio podršku ruskog predsjednika Vladimira Putina po pitanju situacije na Kosovu.

Inače, ova izjava Peskova dolazi u trenutku dok Rusi vrše agresiju na susjednu Ukrajinu. Podsjetimo, Rusija je rat u Ukrajini započela 24. februara ove godine.

S druge strane, glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova je optužila Prištinu da se "opredijelila za oštriju represiju nad kosovskim Srbima i da poseže za izravnim nasiljem iz etničkih razloga".

- Zabrinuti smo zbog novog pogoršanja situacije - navela je Zaharova, ocijenivši da "situacija ide u smjeru otvorenog sukoba s lošim posljedicama".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.