KOSOVO

Susret Kurtija i Piča danas u Prištini

Uvijek ćemo željeti mir s Albancima, rekao je Vučić

Kurti i Pič. AA / AMBASADA VELIKE BRITANIJE

A. O.

5.1.2023

Premijer Kosova Albin Kurti danas će primiti specijalnog izaslanika Velike Britanije za zapadni Balkan Stjuarta Piča (Stuarta Peacha).

Kurti je krajem prošle godine najavio kako bi u siječnju 2023. godine mogle biti pokrenute nove aktivnosti za pripremu sljedećeg sastanka u Briselu (Bruxellesu) između predstavnika Beograda i Prištine.

Također Kurti je istaknuo da Srbija nije zainteresirana za postizanje konačnog sporazuma te da je više zainteresirana za izazivanje kriza u kojima se onda pojavljuje kao faktor za njihovo rješavanje.


Razgovori sa SAD-om i EU

Istovremeno srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio je da u prvoj polovini januara očekuje u Beogradu razgovore sa službenicima SAD-a i EU-a na temu Kosova te dodao da je Srbija sprema na razgovore o rješenjima, ali da "to moraju biti kompromisna rješenja".

- Mi našu borbu nastavljamo... Uvijek ćemo željeti mir s Albancima.... i poštovanje svih sporazuma koje smo potpisali - rekao je Vučić, navodeći kako od svih šest potpisanih sporazuma "bježe i Albanci i međunarodna zajednica", piše Fena. Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak drži da razina nepovjerenja među stranama nikada nije bila veća nakon događaja na sjeveru Kosova kada su Srbi postavili barikade u znak prosvjeda protiv uhićenja svojih sunarodnjaka.


Suprotstavljena stajališta

Lajčak drži da će se morati vratiti na početak ovog procesa, ako se dogovor ne postigne najkasnije do 2024. godine.

Gazeta reporteri podsjećaju da su kosovski premijer Albin Kurti i predsjednik Srbije  Aleksandar Vučić do sada imali tri susreta u Briselu. Na susretu od 15. juna prošle godine Briselu iznijeli su suprotstavljena stajališta, drugi sastanak održan je 18. avgusta, a u novembru je bilo riječi o problemu registarskih oznaka.

- U Briselu još nemaju datum za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa - kazala je u izjavi za Reportere portparola EU-a Zoi Muletier.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.