PODGORICA

Rama: Berlinski proces i Otvoreni Balkan komplementarne inicijative

Albanski premijer je podsjetio da su on i Abazović zajedno posjetili Kijev i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog

Edi Rama. Anadolija

S. S.

27.2.2023

Berlinski proces i Otvoreni Balkan su komplementarne inicijative i jedna drugoj su neophodne, ocijenio je premijer Albanije Edi Rama.

On je na zajedničkoj konferenciji s premijerom Crne Gore Dritanom Abazovićem, nakon završetka zajedničke sjednice vlada dvije države u Podgorici, kazao da je Otvoreni Balkan neophodan kako bi zaživio ritam svega onoga što su vrijednosti i zahtjevi koji proističu iz Berlinskog procesa.

Dvije inicijative su jedna drugoj neophodne

Rama je zahvalio Abazoviću za angažovanje.

- Ujedno želim da zahvalim što je izrazio želju da organizuje samit Otvorenog Balkana ovdje u Crnoj Gori, u junu, uzimajući u obzir da će samit Berlinskog procesa biti u Tirani na jesen - naveo je Rama.

On je rekao da nema suprotstavljanja između Berlinskog procesa i Otvorenog Balkana.

- Te dvije inicijative su komplementarne i jedna drugoj neophodne - smatra Rama.

On je rekao da su danas u Podgorici još jednom "osjetili toplinu dobrodošlice i afirmaciju bratstva između nas".

- Sastajemo se u izazovnom vremenu i za Evropu i naš region, i u tom kontekstu značaj ovog bratstva i susjedstva se čini mnogo većim - naveo je Rama.

Geopolitički pristup

Albanski premijer je podsjetio da su on i Abazović zajedno posjetili Kijev i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, navodeći da su Crna Gora i Albanija na strani Ukrajine od samog početka ruske agresije.

- Naša posjeta Kijevu i zajednička nastojanja u svim ovim frontovima predstavljaju bazu jednog odnosa koji ima veliki potencijal da se još više produbi i osnaži - kazao je Rama.

On je rekao da je Evropska unija (EU) postala mnogo otvorenija prema Zapadnom Balkanu, s aspekta geopolitičkog pristupa.

Prema riječima Rame, brzina ka EU zavisi i od regionalne saradnje.

- Potpisivanjem sporazuma dali smo doprinos da određene ideje zažive, formalizovali smo izgradnju mosta na Bojani, koji će skratiti distancu između Crne Gore i Albanije - naveo je Rama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.