SJEDNICA U STASBURGU

Zovko: Kapacitet za brzo raspoređivanje omogućit će EU brzo i učinkovito reagiranje na neposredne krize

Evropski parlament je također raspravljao i o odnosima EU s Irakom

Željana Zovko: Sa sjednice. Printscreen

A. O.

19.4.2023

Zastupnica u Evropskom parlamentu Željana Zovko učestvovala je tokom plenarne sjednice u Strasburgu na raspravama na nekoliko aktuelnih tema, uključujući na raspravi o izvještaju o kapacitetu EU-a za brzo raspoređivanje te na vanjskopolitičkim raspravama o potrebi za koherentnom strategijom EU-a za odnose s Kinom, situaciji u Peruu te odnosima EU-a s Irakom.

Kao članica Pododbora za sigurnost i odbranu, Zovko je pozdravila novi kapacitet EU-a za brzo raspoređivanje koji je najavljen prošle godine u sklopu Strateškog kompasa.

Svrha kapaciteta

Kapacitet će se sastojati od 5.000 pripadnika, a njegova svrha će biti brzo i učinkovito reagiranje na neposredne krize. Zovko je pozdravila napredak u konceptualnom razvoju kapaciteta EU-a za brzo raspoređivanje te naglasila da mora imati adekvatno finansiranje, osoblje, infrastrukturu i integrirane sigurnosne komunikacije.

Zovko je zaključila da će on dodati značajnu vrijednost EU-u ne samo da bude bolji saveznik unutar okvira suradnje između EU i NATO-a, već će to također biti važan korak prema tome da postane stvarni i vjerodostojni akter u svijetu.

Značajne rasprave

Jedna od značajnijih rasprava bila je ona o odnosima s Kinom u kojoj je predsjednica Evropske Komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen) obavijestila zastupnike o nedavnom službenom posjetu Kini i predstavila glavne elemente budućeg pristupa odnosima EU-a s Kinom.

Zovko je kao potpredsjednica Odbora za vanjske poslove tokom svoga govora istaknula važnost jedinstvenog stajališta Evropske unije prema Kini i bliskoj saradnji s transatlantskim i Indo-pacifičkim saveznicima. Nadalje, Zovko je naglasila da je ključno stajati iza vrijednosti EU te u konstruktivnim odnosima s Kinom nastaviti isticati zloupotrebe ljudskih prava, podržavati međunarodni poredak temeljen na pravima i promicati poštenu trgovinu i investicijske prakse.

Ekonomska kriza

Tekuća politička i ekonomska kriza koja pogađa Peru od konstitucionalne promjene vlasti prošle godine bila je također na dnevnom redu za vrijeme plenarnog zasjedanja. Zovko je tokom svog obraćanja naglasila da je Peru važan partner Evropskoj uniji i pozvala sve strane da poštuju i čuvaju pravo na miran protest te osudila svaku upotrebu nasilja ili prekomjerne sile. Naglasila je važnost inkluzivnog nacionalnog dijaloga, kao sljedećeg koraka, u pronalaženju kompromisa koji osigurava političku stabilnost i rješava društvene i političke probleme koji su doveli do krize.

Evropski parlament je također raspravljao i o odnosima EU s Irakom, a Zovko je pritom u svom govoru naglasila dugogodišnje partnerstvo i značajnu finansijsku i tehničku pomoć koju EU pruža Iraku od 2003. godine.

Pozdravila je nedavni treći sastanak Vijeća za saradnju Evropske unije i Iraka koji je potvrdio predanost EU-a podržavanju napora Iraka u političkoj reformi i ekonomskoj rehabilitaciji. Zovko je zaključila da se Irak nalazi na političkoj i ekonomskoj raskrsnici, te da je EU spreman produbiti saradnju kako bi se osigurali mir, stabilnost i razvoj u zemlji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.