NAKON INCIDENATA

NATO najavio slanje dodatnih vojnika na Kosovo

Operativne snage nalaze se u Italiji i mobiliziraju se u kriznim vremenima ili suočeni s eskalacijom prijetnje

Incidenti na sjeveru Kosova jučer. Anadolija

Anadolija

30.5.2023

NATO je najavio da će u jeku tenzija na sjever Kosova poslati pojačanje mirovnim snagama KFOR-a.

Komanda združenih savezničkih snaga NATO-a u Napulju saopćila je da je odluka o slanju dodatnih vojnika donesena zbog nedavnih događaja i povreda 30 vojnika KFOR-a u tim incidentima.

U tom kontekstu, mobilizirane su Operativne snage spašavanja koje su bile spremne za raspoređivanje u roku od sedam dana za zapadni Balkan.

Smanjenje roka pripravnosti

Operativne snage nalaze se u Italiji i mobiliziraju se u kriznim vremenima ili suočeni s eskalacijom prijetnje, po nalogu komandanta združenih snaga NATO-a.

Osim toga, bataljonu multinacionalnih vojnika naređeno je smanjenje pripravnosti za raspoređivanje s 14 na 7 dana za podršku KFOR-u u slučaju potrebe.

Admiral Stuart Munsch, komandant združenih savezničkih snaga NATO-a u Napulju, izjavio je da je o slanju dodatnih snaga na Kosovo odlučeno kao mjera predostrožnosti, kako bi se osigurale sposobnosti potrebne KFOR-ovu misiju.

Suzdržati se od akcija

- Sve strane moraju se suzdržati od akcija koje potkopavaju mir u svim regijama Kosova - rekao je Munsch.

Napomenuto je da Komanda združenih savezničkih snaga NATO-a u Napulju pomno prati situaciju na Kosovu i da će nastaviti koordinirati s KFOR-om, kako bi osigurao sposobnosti i snage koje bi mogle biti potrebne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.