SUBOTICA

Plenković i Brnabić razgovarali o pitanju nestalih i procesuiranja ratnih zločina

Plenković je u Subotici učestvovao na otvaranju novog sjedišta Hrvatskog nacionalnog vijeća

Plenković i Brnabić. Dubravka Petric / PIXSELL

FENA

23.6.2023

Hrvatski premijer Andrej Plenković u petak je u Subotici rekao kako je sa srbijanskom premijerkom Anom Brnabić razgovarao o otvorenim pitanjima poput nestalih i procesuiranja ratnih zločina, ali i načinima unaprjeđenja saradnje, posebno na privrednom i trgovinskom planu.

Plenković je u Subotici učestvovao na otvaranju novog sjedišta Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV), Novinsko izdavačke ustanove „Hrvatska riječ“ i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, objekta koji se smatra novim centrom kulturnog i društvenog života hrvatske zajednice u Srbiji.

Hrvatski se premijer prije toga u Subotici sastao sa srbijanskom premijerkom Anom Brnabić te je poručio da dvije zemlje nastoje u dijalogu i smirenoj atmosferi rješavati otvorena pitanja.

Plenković je rekao kako je s Brnabić razgovarao o „pitanju nestalih, pitanju granice, procesuiranja ratnih zločina i ratnih šteta“, svega onoga što „opterećuje odnose desetljećima“.

Ekonomska saradnja

Rekao je da odnose dvije države opterećuju „rezidualna pitanja iz vremena agresije Miloševićevog režima na Hrvatsku“ koja su i dalje živa.

Brnabić i Plenković razgovarali su i o pitanjima unaprjeđenja ekonomske saradnje i trgovine, boljem saobraćajnom povezivanju i iskoraka na području stabilnosti jugoistoka Evrope, rekao je hrvatski premijer.

Hrvatska s optimizmom gleda na evropski put svih država u susjedstvu, pa tako i Srbije, rekao je Plenković.

Brnabić je u svom govoru rekla da je Srbija „iskreno zainteresirana“ za razvijanje i unaprjeđenje odnosa s Hrvatskom s kojom dijeli mnogo toga zajedničkog, „nažalost i lijepog i ružnog“.

- Srbija smatra da su odnosi s Hrvatskom veoma važni i iskreno, iskreno je zainteresirana za razvijanje sveukupnih odnosa i unaprjeđenja uzajamno korisne saradnje - istakla je.

Posljedice zajedničke historije

Brnabić je dodala kako nije tajna da odnose dvije države „još uvijek opterećuju teške posljedice zajedničke historije“.

To je „nerijetko“ dovodilo do zahlađenja odnosa, što se prvo uvijek osjeti među pripadnicima nacionalnih manjina, kazala je.

Brnabić je naglasila da su Zagreb i Beograd „intenzivirali dijalog“ te da se samo ove godine održalo šest sastanaka na visokom i najvišem nivou, što je važno za stvaranje klime za saradnju i rješavanju otvorenih pitanja.

- Ti susreti daju pozitivan impuls za formiranje značajno boljih odnosa u budućnosti - rekla je srbijanska premijerka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.