PREDSJEDNIK SRBIJE

Oglasio se Vučić o dešavanjima u Rusiji

Ne mogu sebi da dozvolim kao predsjednik republike istupam kao analitičar, kaže Vučić

Vučić: Naravno, Srbija nikad neće podržati puč, prevrat vojnim sredstvima. Printscreen / RTV Pink

A. O.

25.6.2023

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tokom gostovanja na TV Pink između ostalog govorio je i o situaciji u Rusiji s obzirom da su u protekla 24 sata nastali sukobi unutar zemlje između ruske vojske i plaćeničke grupe Wagner.

- Ne mogu sebi da dozvolim kao predsjednik republike istupam kao analitičar. Naravno, Srbija nikad neće podržati puč, prevrat vojnim sredstvima. Nismo podržali ni u Turskoj ni u Americi ni u jednoj zemlji. To su stvari koje ne možete da dozvolite - rekao je Vučić i dodao da se vlast mijenja na izborima, prenosi Telegraf.rs.

Vučić je rekao da ovo nije događaj koji neće ostaviti posljedice ni po stanje na ratištu u Ukrajini.

- Mislim da će ovo imati dubinske i teške posljedice - rekao je Vučić.

Govorio o Prvom svjetskom ratu

Dodao da je predsjednik Rusije Vladimir Putin u svom obraćanju govorio o Prvom svjetskom ratu.

- Ne znam koliko gledaoci znaju da Rusija nije izgubila u Prvom ratu. Imali su više divizija, ali je teška situacija iznutra i strane službe koje su razbile jedinstvo u Rusiji, doveli do nemira u zemlji. Uprkos pokušaju Kerenskog, da u jednoj uspešnoj bici u junu 1917. godine preokrene stvar, izbija Oktobarska revolucija koja je dovela do decenija uništavanja, svega što je pravoslavno, i decenija uništavanja ekonomije - kazao je Vučić.

Kako kaže, kada se pažljivo pogledaju istraživanja u Rusiji vidi se kako je neko pažljivo izabrana niša kojom se indirektno napada Putin.

- Ono što znamo sa sigurnošću, ja kao predsjednik ne želim da kažem ko je učestvovao spolja. Kada kaže Prigožin: „Pa nisu to motivi za rat, rat je nepotreban“ vidite da se niko dubinski ne bavi istraživanjima. Sem jedne agencije. Uvijek se pitam da li ima još neka osoba koja to pažljivo pročita - rekao je predsjednik Srbije.

Velika očekivanja 

Vučić je rekao da u Srbiji strane službe, iako su umješane u bezbroj stvari, nikog nisu obučile. Ipak, navodi, u Rusiji su znali precizno stvari.

- Napali ste zemlju jer ste bili potpognomuti od onih koji imaju velika očekivanja i zato što ste znali da se Putin neće umiješati. Putin je jučer svojim stavom to zaustavio. Svaka čast Lukašenku, ali to je jučer Putin završio - rekao je Vučić i dodao da nije prošlo bez krvi, te da je Rusija juče izgubila sedam helikoptera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.