HRVATSKA

Bajram-namaz klanjan u Zagrebačkoj džamiji

Klanjalo se u dvorišnom prostoru džamije, u hodnicima i pomoćnim prostorijama, a bajramsku molitvu u Zagrebu predvodio je imam Aziz Alili

Bajram-namaz klanjan u Zagrebačkoj džamiji - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7
Anadolija

28.6.2023

Zagrebačka džamija bila je premala za primiti sve vjernike islamske vjeroispovijesti iz Zagreba i okolice koji su došli obilježiti Kurban bajram, javlja Anadolu.

Sve veći broj vjernika u Zagrebačkoj džamiji, posebno na centralnim vjerskim događanjima, doveo je do okolnosti da su vjernici namaz Kurban-bajrama i ove godine klanjali izvan centralne prostorije za molitvu. Klanjalo se u dvorišnom prostoru džamije, u hodnicima i pomoćnim prostorijama, a bajramsku molitvu u Zagrebu predvodio je imam Aziz Alili.

Međusobna povezanost i prisnost

- Hadž je obred kojim nas Allah dž.š. podsjeća da su ljudi jedna porodica, da trebaju živjeti u miru, kao braća i sestre. Svijest o međusobnoj povezanosti i prisnosti, unatoč svim iskušenjima, održala je ljudski rod. Pružena ruka pomoći drugome čini i naš život boljim i plemenitijim - poručio je u hutbi Alili.

Centralna proslava Kurban-bajrama ove godine održana je u Riječkoj džamiji, gdje je bajramsku hutbu održao muftija Aziz ef. Hasanović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj. Riječku proslavu direktno je prenosila Hrvatska radiotelevizija, pri čemu je pročitana bajramska poruka reisu-l-uleme IZ u BiH Huseina Kavazovića.

Žrtveno meso se dijeli na tri dijela

Kurban ili Hadži bajram je jedan od dva najznačajnija islamska blagdana, kada muslimani najčešće žrtvuju ovna ili ovcu, a žrtveno meso dijele na tri dijela, na porodicu, komšije i rodbinu te za siromašne. Darivaju se djeca, obilaze se i daruju komšije i rodbina, a muslimani koji su u mogućnosti obavljaju hadž, hodočašće u Mekku, petu dužnost islama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.