AMBASADOR SAD

Hil: Sankcije uvedene Vulinu ne znače lošije odnose sa Srbijom

SAD su pažljivo proučile Vulina i njegove aktivnosti i zaključile da on nije neko koga želimo u Americi, rekao je Vulin

Kristofer Hil. Facebook

FENA

13.7.2023

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil (Christopher Hill) kazao je danas da Sjedinjenje Američke Države (SAD) ne žele imati bilo kakve poslove sa šefom Sigurnosno informativne službe Aleksandarom Vulinom, ali da sankcije uvedene njemu kao pojedincu ne znače lošije odnose sa Srbijom.

- SAD su pažljivo proučile Vulina i njegove aktivnosti i zaključile da on nije neko koga želimo u Americi. Na taj način su sankcije način da se SAD zaštite - rekao je Hil te dodao kako misli da je Srbija na dobrom putu i da su odnosi SAD i Srbije dobri i postaju sve bolji.

"SAD žele pomoći Srbiji"

- SAD žele pomoći Srbiji koja jasno pokazuje da želi biti dio zapadnih institucija. Mi ćemo joj pomoći u onoj mjeri u kojoj Beograd to bude želio - rekao je Hil, prenosi Beta.

Tokom obilaska radova na obnovi i sanaciji arheološkog lokaliteta Belo brdo u Vinči, Hil je dodao da Vulin više neće moći dobiti američku vizu.

- U Srbiji trenutno imamo 12 projekata, ovaj je najnoviji i možda najznačajniji jer Vinča zaista govori o začecima evropske civilizacije. Vlada SAD je kroz Ambasadorov fond za zaštitu kulturne baštine donirala 475.000 USD i to nema veze s politikom već je pomoć u zaštiti kulturna baština - rekao je Hil.

Trgovina narkoticima i zloupotreba ovlasti

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije Vulinu, optuživši ga za poticanje ruskih "malignih" aktivnosti te za veze s krijumčarima oružja i narkotika, objavilo je u utorak  Ministarstvo finansija SAD.

Prema saopćenju američkih vlasti, sankcije znače da je u SAD blokirana Vulinova ili imovina u posjedu američkih građana u kojoj on ima neki interes, dok su pojedincima i pravnim osobama na teritoriju Sjedinjenih Država s njime zabranjene sve transakcije.

Vulin je, kako se navodi u saopćenju Ministarstva, upleten u "operacije u vezi s trgovinom narkoticima i zlopotrebu ovlasti" te u promicanje "malignog utjecaja Rusije".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.