KRISTOFER HIL

Ambasador SAD u Srbiji o situaciji na Kosovu: Srbija ima pravo da se obrati KFOR-u

Ovo ostaje političko pitanje i samim tim iziskuje političko rješenje, istakao je

Hil: Potrebno je da smirimo situaciju. Sava Radovanović / Tanjug

H. J. I.

15.12.2022

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil (Christopher Hill), izjavio je danas u Nišu da ne vidi mogućnost vojnog rješenja situacije na sjeveru Kosova, kao i da je tu potrebno izgraditi mir i stabilnost, što se može postići uspostavljanjem Zajednice srpski općina, prenosi Tanjug.

- Naravno da Vlada Srbije ima pravo da se obrati KFOR-u, ali ovo ostaje političko pitanje i samim tim iziskuje političko rješenje. Potrebno je da smirimo situaciju, kako pripadnici srpske zajednice koji žive na tom prostoru mogu imati jasna očekivanja o tome kako će im životi izgledati u budućnosti - rekao je Hil.


Obraćajući se medijima u Nišu, gdje se sastao sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski, američki ambasador je ocijenio da će se ''stvaranje Zajednice srpskih općina ostvariti''.

- Kao što je gospodin Eskobar jučer jasno stavio do znanja, do toga će doći. Stvaranje ZSO će stvoriti uslove za povratak normalnosti, preko čega se može uspostaviti mir i stabilnost u oblasti gdje ti ljudi žive već vijekovima, a to je ono što svi zaista žele - ocijenio je ambasador Hil. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.