SPUŠTANJE LOPTE?

Milanović i Plenković snimljeni u povjerljivom razgovoru: Šta bi ovo moglo predstavljati?

Premijer i predsjednik Hrvatske razgovarali su o zapovjednim mjestima u Oružanim snagama

Zoran Milanović i Andrej Plenković u razgovoru nakon završetka Alke. Ivo Cagalj / PIXSELL

S. S.

6.8.2023

Nakon mjeseci zaoštrenih odnosa i vrlo teških riječi između Pantovčaka i Banskih dvora, ovoga vikenda napokon se vidjeli ono što se i očekuje od državnog vrha Hrvatske, piše Večernji list.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović susreli su se u Kninu na godišnjici Oluje dok su dan nakon u Sinju otišli i korak dalje te su se rukovali, a nakon Alke snimljeni su nasamo u razgovoru na tribinama.

Šta ovo znači?

Premijer i predsjednik Hrvatske razgovarali su o zapovjednim mjestima u Oružanim snagama. Naime, nakon usaglašavanja oko kandidata za novog direktora VSOA-e, ostala su neriješena pitanja o drugim zapovjednim mjestima u vojsci na kojima predsjednik Hrvatske insistira.

Šta ovaj susret, kojeg se nema priliku vidjeti često, znači, Večernji list je pitao političkog analitičara Damira Jugu.

- Svaka slika gdje predsjednik i premijer razgovaraju, pa makar ona bila i simbolična, naići će na odobravanje javnosti. Nakon čestih javnih razmjena teških riječi kojima svjedočimo već neko vrijeme, spuštanje lopte na zemlju i dijalog bili bi dobrodošli, posebno ako bi doveli do rješenja nekih od ključnih pitanja koja moraju usuglasiti, prije svega kadrovska pitanja u oružanim snagama i diplomatiji. Javnost i birači će ususret super-izbornoj 2024. godini cijeniti konstruktivnost i inicijativu, a preostaje za vidjeti hoće li se one i na koji način materijalizirati - smatra Jugo.

Dobar znak

Politički analitičar Dragan Bagić smatra da je ovo dobar znak.

- Otvorena direktna komunikacija između premijera i predsjednika je presudna za normalno funkcioniranje institucija koje predstavljaju. Nadam se da su iskoristili priliku da raščiste lične nesuglasice i zamjeranja. No, ne treba imati iluzija da će se određeni nivo javnog sukobljavanja nastaviti, jer su ti sukobi imanentni njihovim političkim pozicijama, strategijama i karakterima - rekao je Dragan Bagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.