OSIGURATI PORODICE

Vlada Kosova narednu godinu subvencionira račune za struju ugroženim potrošačima

EU je odlučila da pomogne građanima zapadnog Balkana, uključujući Kosovo, da se izbore s energetskom krizom

Ovakva subvencija direktno će smanjiti finansijsko opterećenje. Anadolija

Anadolija

5.9.2023

Vlada Kosova je danas pokrenula Program za zaštitu ugroženih potrošača električne energije, kroz subvencionisanje računa za električnu energiju, javlja Andolija.

Premijer Kosova Albin Kurti je rekao da je danas pokrenut program, koji će provoditi Ministarstvo finansija, rada i transfera, usmjeren na subvencionisanje računa za struju porodicama koje se kvalifikuju kao ugroženi potrošači električne energije.

Računi za struju

- Poseban fokus ovog programa bit će na određenim grupama društva kao što su: osobe s invaliditetom, samohrani roditelji i penzioneri koji žive sami. Program zaštite ugroženih potrošača je jednogodišnji program koji se fokusira na subvencionisanje računa za struju za ugrožene potrošače s prosječnim mjesečnim prihodom ispod 150 eura po članu porodice - rekao je Kurti.

On je rekao da će ovakva subvencija direktno smanjiti finansijsko opterećenje koje ove porodice imaju od potrošnje električne energije i obezbijediti da ove porodice imaju pristupačno snabdijevanje električnom energijom, posebno tokom zime.

Ministar finansija Hekuran Murati je naveo da je formular za prijavu za ovaj program već otvoren, ali da će uskoro Ministarstvo izdati obavještenja o tome kako da se ovaj formular popunjava. Objasnio je i da je da će visina subvencija zavisiti od toga koliko su mjesečna primanja od cenzusa koji je vlada odredila po članu porodice.

Zamjenik šefa Kancelariji EU na Kosovu za saradnju Alesandro Biankiardi (Alessandro Bianciardi) rekao je da EU ostaje posvećena pomoći Kosovu u energetskoj efikasnosti i provođenju zelene agende.

 75 miliona eura direktne finansijske pomoći

- Kao što znate, EU je odlučila da pomogne građanima zapadnog Balkana, uključujući Kosovo, da se izbore s energetskom krizom, a imamo nekoliko različitih paketa podrške građanima Kosova da povećaju efikasnost u potrošnji energije. Postignut je dalji napredak, skoro 200.000 kuća/domaćinstava je koristilo subvenciju u periodu od decembra 2022. do marta 2023. godine - naglasio je Biankiardi.

U februaru ove godine predstavnici Evropske unije su sa Vladom Kosova potpisali i sporazum o 75 miliona eura direktne finansijske pomoći za suočavanje s energetskom krizom, namijenjene pružanju direktne podrške najugroženijim porodicama i preduzećima, kao i korištenju čiste energije i smanjenju zavisnosti od ruskih fosilnih goriva.

Vlada Kosova je uz podršku EU do sada provela nekoliko programa, kao što su pomoć građanima u izolaciji kuća, za zamjenu prozora i vrata, kupovinu efikasnih kućnih aparata i subvencionisanje potrošača štediša električne energije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.