PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić o napadu terorista na Kosovu: "Riječ je o ljudima koji su 10-11 godina pod terorom"

Policajac je bio ranjen od eksploziva koji je služio za postavljanje barikada, rekao je Vučić

Aleksandar Vučić. RTS

H. J. I.

27.9.2023

- Srbija obilježava Dan žalosti i zbog trojice preminulih Srba i zbog kosovskog policajca Kosova, mislim da je to civilizacijski - kazao je večeras predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u gostovanju na javnom servisu Srbije.

Predsjednik Srbije još je dodao:

- Mi smo žalost proglasili zbog ubijenih Srba i svih drugih lica. Edi Rama nije govorio istinu. Ja mislim da je to civilizacijska odluka, ozbiljna i odgovorna odluka.

"Za mene ti ljudi nikada neće biti teroristi"

Vučić je govorio i o ubistvu kosovskog policajca.

- Za mene ti ljudi, kao predsjednika Srbije, nikada neće biti teroristi. Da li mogu da opravdam ubistvo albanskog policajca. Po Briselskom sporazumu on nema šta da traži tamo, i za to će naši organi pokrenuti dalje korake.

Vučić je nastavio govor o postavljenim barikadama.

- Kako stvari stoje, oni su postavljali barikade, a ne zamke. Riječ je o ljudima, koji su poslije deset, 11 godina pod terorom. Od barikada sam imao teške razgovore između ostalog sa Milanom Radoičićem. Molio sam ih da se povuku sa barikada. Policajac je bio ranjen od eksploziva koji je služio za postavljanje barikada. To objašnjava prirodu i stvarne namjere.

O tome je, dodaje, saznao u ranim jutarnjim satima.

- Mi ćemo svoj posao u skladu sa zakonima RS da obavimo. Ispitat ćemo sve što se dogodilo, danas znamo mnogo više - dodao je.

"Milenković je sa 12 metara digao ruke"

- Mi smo se zaprepastili da Eulex šuti. Oni su zadržani u komandno-operativnom centru odakle su pratili ko se kuda kreće. Kažu da je to bila koordinisana akcija KFOR-a i Eulexa - naveo je predsjednik Srbije.

Lider Srbije pomenuo je uhapšene srbijanske teroriste.

- Trojica Srba su još uhapšena, jedan od te trojice je ranjen. Mijailović i Milenković su iz Leposavića, Nedeljković je imao 31 godinu. Imamo lica koja su spremna da posvjedoče da je Mijailović hladnokrvno upucan u glavu, "ovjeren". Posebno su pravili problem oko Milenkovića. Sa 12 metara je podigao ruke.

Predsjednik Srbije je rekao i da bi tijela ubijenih trebalo da sutra budu predata porodicama.

- U potjeri su bila i lica koja se nalaze na našim potjernicama od 2021. godine. Jedan od njih je počinio šest najtežih djela u našoj zemlji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.