POUZDANI PARTNERI

Dačić: Usklađivanje vizne politike sa Evropskom unijom

Ministar Spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, istakao je posvećenost suzbijanju "iregularnih migracija" na Zapadnobalkanskoj ruti

Ministar Spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić. Happy TV

N. Č.

29.11.2023

Na nedavnom sastanku s njemačkom ministarkom unutrašnjih poslova, Nensi Fezer, ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, izrazio je predanost nastavku usklađivanja vizne politike Srbije s Evropskom unijom.

Prema saopćenju Ministarstva spoljnih poslova, razgovarali su o izazovima vezanim za migracije na zapadnobalkanskoj ruti i zajedničkim naporima u borbi protiv krijumčarenja ljudi, izvještava Radio Slobodna Evropa.

Dačić je naglasio da će Srbija nastaviti s preduzimanjem neophodnih mjera kako bi ostala pouzdan partner Njemačkoj i drugim državama članicama Evropske unije u suzbijanju "iregularnih migracija".

Ministarka Fezer je ponovila podršku Njemačke reformskim naporima Srbije, usmjerenim ka članstvu u Evropskoj uniji, označavajući to kao strateški cilj, kako se navodi u saopćenju.

Iako se Srbija nalazi na tzv. "Balkanskoj ruti", drugoj najaktivnijoj ruti izbjeglica prema izvještajima Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Frontex), nevladini aktivisti naglašavaju da promjena odnosa Srbije prema migracijama, a ne samo fizičke prepreke, treba biti ključna u sprječavanju pokušaja nezakonitog prelaska granica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.