PREMIJER HRVATSKE

Plenković smijenio ministra gospodarstva Filipovića

Plenković je, uz Filipovića, smijenio i njegovog savjetnika Lovrinčevića

Andrej Plenković i Davor Filipović. Platforma X

H. J. I.

12.12.2023

Premijer Hrvatske Andrej Plenković smijenio je ministra gospodarstva Davora Filipovića.

Ova informacija dolazi nakon izbijanja nove velike afere u vlasti. Nacional je, podsjetimo, objavio transkript u kojem Filipovićev savjetnik Jurica Lovrinčević, prema tvrdnjama sedmičnika, reketari lokalnu Mrežu TV.

Plenković je, uz Filipovića, smijenio i njegovog savjetnika Lovrinčevića.

- Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je potpisao Rješenje o razrješenju ministra gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Davora Filipovića. Time ujedno Jurica Lovrinčević prestaje biti posebni savjetnik u kabinetu ministra.

Također, danas je održana 270. (telefonska) sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj je Jurica Lovrinčević razriješen svih dužnosti na koje ga je imenovala Vlada: dužnosti člana Kriznog tima za Plan intervencije o mjerama zaštite sigurnosti opskrbe plinom Republike Hrvatske i dužnosti člana Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te je stavljena izvan snage Odluka o ovlasti za zastupanje vlade u Skupštini društva Hrvatski operator tržišta energije - saopćeno je iz vlade.

Uskok provodi izvide

Iz USKOK-a su kratko poručili da istražuju Filipovićevog savjetnika Juricu Lovrinčevića.

- Povodom brojnih novinskih upita vezanih za postupanje na temelju teksta objavljenog u današnjem Nacionalu, u kojem su iznesene sumnje na počinjenje koruptivnih kaznenih djela, potvrđujemo provođenje izvida u predmetnom slučaju.

USKOK će nakon pribavljanja potrebnih podataka i razmatranja svih relevantnih okolnosti, pravovremeno obavijestiti javnost o daljnjem postupanju - saopćio je USKOK.

Filipovićev savjetnik snimljen u navodnom reketarenju

Podsjetimo, sedmičnik Nacional u današnjem je broju objavio da je Jurica Lovrinčević, posebni savjetnik ministra gospodarstva Davora Filipovića, nudio lokalnoj zagrebačkoj televiziji Mreži TV zakup oglasnog prostora uime većeg broja državnih kompanija i institucija.

Obećane uplate išle su preko 200 hiljada eura unutar tri mjeseca, međutim, Lovrinčević je, prema pisanju sedmičnika, zauzvrat tražio da mu se u povratnoj transakciji isplati polovina novca predviđenog za kupnju oglasnog prostora.

Poslove je Lovrinčević dogovarao s novinarom Mreže TV Marinom Vlahovićem, od kojeg je tražio da nagovori direktora televizije Sašu Englera da prihvati njegovu ponudu. Zbog straha od njegova utjecaja, Engler je pristao, nakon čega su oglasne kampanje krenule u realizaciju, objavio je Nacional.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.