CRNA GORA

Tužioci pitaju za kavčane i grafite

Lazović i Radonjić morat će u bjelopoljskom tužilaštvu da pojašnjavaju šta znaju o ispisivanju nacionalističkih poruka nakon izbora 2020. godine

Lazović: Tražio ispisivanje grafita na sjeveru države. Boris Pejović / Vijesti.me

H. J. I.

12.1.2024

Bjelopoljsko Više tužilaštvo od drugih državnih organa tražit će podatke o raspirivanju vjerske i nacionalne mržnje na sjeveru Crne Gore nakon avgusta 2020. godine, a u tom predmetu preduzet će i druge neophodne radnje, kazao je “Vijestima” zamjenik rukovodioca VDT-a Bijelo Polje Vladan Đalović.

To je kazao nakon što su “Vijesti” nedavno objavile da je po završetku izbora 2020. godine policajac Petar Lazović organizovao da se Pljevlja iscrtaju srpskim simbolima, kako bi, proizlazi iz komunikacije, izazvao međunacionalnu netrpeljivost u tom gradu, a nakon što su “crtači” grafita uhapšeni, tražio je od tadašnjeg šefa Specijalnog policijskog odjeljenja Dragana Radonjića da prema njima blago postupa, na što je ovaj i pristao, proizlazi iz transkripata njihove komunikacije.

Đalović je “Vijestima” odgovorio da je u tom tužilaštvu, povodom ispisivanja grafita u Pljevljima, formiran predmet protiv dvije osobe zbog krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje iz čl. 370 KZCG.

- I u tom postupku je podnijet optužni akt protiv dva lica, koja su pravosnažno oslobođena presudom Višeg suda u Bijelom Polju.

Ispisane prijeteće poruke na pljevaljskim ulicama. Facebook

- Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju će u narednom periodu preduzimati sve radnje, zajedno s Upravom policije kao nadležnom za otkrivanja krivičnih djela za koja se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, kao i zatražiti podatke od drugih ustanova i preduzeti druge procesne radnje u okviru svoje nadležnosti kako bi bila otkrivena krivična djela i učinioci krivičnih djela za čije gonjenje je stvarno i mjesno nadležno Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju, pa samim tim i u odnosu na događaje koji predstavljaju predmet Vašeg interesovanja - kazao je Đalović.

Tužilac je tako odgovorio na pitanja da li je taj predmet i dalje aktivan, i jesu li od Specijalnog državnog tužilaštva i Uprave policije tražili ustupanje materijala koji se odnose na konkretni događaj.

Đalović je upitan i da li će zbog novih saznanja iznijetih u tekstu, u tom predmetu saslušati Petra Lazovića i službenika Uprave policije Dragana Radonjića.

"Iscrtaj Pljevlja sa 4s“

Vijesti su krajem decembra objavile da je sada uhapšeni tajni agent od Darka Šarića tražio da njegova ekipa iscrta Pljevlja krstom s četiri ocila.

To je zahtijevao nakon što su prebrojani glasovi na izborima 30. avgusta 2020. godine, na kojima je Demokratska partija socijalista nakon tri decenije izgubila vlast.

- Reci Pljevlja da se iscrtaju četiri es - piše Lazović 1. septembra te godine Šariću.

U komunikaciji koju posjeduju “Vijesti” nema dokaza da mu je Šarić odgovorio.

Ipak, narednog jutra prostorije Islamske zajednice u Pljevljima osvanule su s polomljenim staklima na ulaznim vratima.

Dan kasnije, nekoliko objekata koji su u vlasništu Bošnjaka osvanuli su ispisani prijetećim porukama - “Selite se Turci”, ali i s iscrtanim krstom s četiri ocila...

Grafiti s prijetećim porukama muslimanskom i bošnjačkom stanovništvu i narednih dana ispisivani su u gradu pod Ljubišnjom - na ulazu u grad tabla na kojoj piše “Dobrodošli u grad Pljevlja” bila je iscrtana zelenim sprejem, krstom sa četiri S i brojem 92 sa tri tačke... U selu Odžak, posred magistrale, bilo je ispisano “Srebrenica 92 selite se Turci” i nacrtan krst s četiri ocila.

Iz komunikacije koju je crnogorskim istražiteljima dostavila Agencija Evropske unije za provođenje zakona proizlazi da je Lazović brinuo da njegove kolege ne pritiskaju mnogo uhapšene zbog ispisivanja grafita u Pljevljima.

- Nemoj ove stiskat za sprejeve i grafite u PV. To zanemari ako možeš. Iz PV što su dovedeni, par njih ima za grafite itd...ako možeš pomozi - piše Lazović.

Radonjić mu odgovara: “OK”.

Prepisku s Radonjićem odmah šalje šefu organizovane kriminalne grupe kavački klan Radoju Zviceru, čiji vojnik Igor Terzić je i sumnjičen za izazivanje tenzija u Pljevljima.

Falilo dokaza

Osim Pljevljaka Terzića, Specijalno državno tužilaštvo tada je podnijelo krivičnu prijavu protiv još dvojice njegovih sugrađana - Nemanje Novakovića (33) i Daneta Vraneša (26).

Teretili su ih da su nakon izbora 30. avgusta ispisivali po Pljevljima grafite s prijetećim porukama muslimanskom i bošnjačkom stanovništvu.

Naredne godine Vraneš i Novaković u bjelopoljskom Višem sudu oslobođeni su optužbi za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

Takva presuda donijeta je zbog nedostatka dokaza, obrazložio je nakon izricanja presude sudija Dragan Mrdak.

Optužnica ih je teretila da su 3. oktobra kupili sprejeve i ispisivali grafite uvredljive sadržine u Pljevljima, mahom one s prijetećim porukama.

Terzić, međutim, odgovara za mnogo teže krivično djelo - prema tvrdnjama Specijalnog državnog tužilaštva, dio je mafijaške organizacije Radoja Zvicera, koja je planirala likvidacije dvojice pripadnika organizovane kriminalne grupe škaljarski klan Jovana Vukotića i Jovana Jovanovića.

Osim Zvicera i Terzića, članovima te kriminalne organizacije SDT označava Milana Vujotića, Slobodana Kašćelana, Dragana Kneževića, Gorana Vukčevića, Danila Bakića, Stevana Kraljevića, Radovana Mujovića, zatvorskog službenika Vladana Lučića, Filipa Kneževića, Ratka Živkovića, Milutina Kneževića, Miloša Jovanovića, Milutina Čotara, Vladimira Vučkovića, Dejana Rutovića i Srđana Juriševića.

Lazović je uhapšen 18. jula 2022. godine pod optužbom da je kao službenik Uprave policije radio za mafijašku organizaciju kojom upravlja Zvicer.

Specijalno državno tužilaštvo tereti ga u nekoliko predmeta, a na saslušanju je negirao krivicu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.