PIŠE "DEUTSCHE WELLE"

Berlin strahuje od premijera Milanovića

Njegove antimigrantske i nacionalističke izjave su uzdrmale socijaldemokrate u Berlinu

Zoran Milanović. Ivica Galovic / PIXSELL

N. H.

15.4.2024

U posljednjim desetljećima bilateralni odnosi hrvatskih i njemačkih političara u Berlinu su popraćeni izjavama o "prisnim odnosima" partnera koje "veže članstvo kako u NATO-u tako i u EU", piše "Deutsche Welle". 

Često se spominju i "čvrste veze", kojima doprinose Hrvati koji žive i rade u Njemačkoj. 

- Odnosi su bliski i bez problema. Njemačka ima posebnu ulogu u Hrvatskoj: zbog njezinog ranog priznanja te i zato što je najveći trgovinski partner zemlje. Treba reći i da su kontakti između HDZ-a i CDU/CSU-a tradicionalno posebno bliski - kaže u razgovoru za DW Tomas Brej (Thomas Brey), dugogodišnji dopisnik njemačke informativne agencije Dpa s područja jugoistočne Europe.

Cijene Plenkovića

Andrej Plenković, hrvatski premijer, rado je viđen gost u kancelarskom uredu Olafa Šolca (Scholz), a najviše jer se često pokazao kao timski igrač, što u Berlinu izrazito cijene, s obzirom na glavobolje koje zapadu EU donose solisti poput premiejra Mađarske Viktora Orbana.

- S Plenkovićem imamo pouzdanog partnera a to je u nesigurnoj situaciji u kojoj se nalazimo najveće blago koje možete imati, netko tko se drži dogovorenog - kazao je u razgovoru za "DW" Kristijan Hase (Christian Haase), zastupnik CDU. 

Pozitivna uloga

Značaj Hrvatske za Njemačku posljednjih godina je dobio na važnosti zbog ponovnog buđenja interesa EU i posebno Njemačke, za jaču integraciju regije zapadnog Balkana. Naravno u pozadini sve jačeg utjecaja Rusije na ovaj dio Europe.

I tu je Hrvatska s Plenkovićem odigrala jaku i pozitivnu ulogu, kao i po pitanju neregularnih migracija, gdje Hrvatska na čelu podržava plan o ispitivanju zahtjeva za azilom na samoj granici. 

Temeljne promjene

Međutim, pri spomenu promjene na vrhu nakon ovosedmičnih parlamentarnih izbora, raspoloženje kod Nijemaca se mijenja.

- U slučaju promjene vlasti bi došlo do temeljnih promjena i poteškoća jer dosadašnje čvrsto opredjeljenje Hrvatske za EU i NATO je jako važno i poželjno za Berlin - kaže Lukšić.

Doza zabrinutosti

Razlog strahu od mogućih promjene leži u hrvatskom predsjedniku i mogućem premijeru Zoranu Milanoviću.

- Mi zaista s određenom dozom zabrinutosti gledamo na neke njegove pozicije. Mnogi su iziritirani i njegovom kandidaturom ali i nekim izjavama poput: "Hrvatska na prvom mjestu". Zatim neki stavovi prema BiH su sporni, otrovni komentari na račun EU, a na kraju i stav prema ratu u Ukrajini. Pa zatim i neke izjave u vezi sa sukobom na Bliskom istoku. Ukratko: u slučaju pobjede Milanovića postoji bojazan da bi Hrvatska mogla odjedriti u istom smjeru kao i Slovačka - kaže Lukšić u razgovoru za DW.

Nerazumijevanje Milanovićevog ponašanja

Kritika na račun Milanovića dolazi i iz socijaldemokratskih klupa u Bundestagu. Jedan od, po stažu, najdugovječnijih zastupnika, Josip Juratović, ni do sada nije krio svoje kritike prema nekim Milanovićevim potezima posebno kad je u pitanju Bosna i Hercegovina i ne skriva čuđenje njegovoj retorici koja već duže vrijeme odvraća pozornost od njegove predsjedničke uloge.

- Ne znam zašto se Milanović ponaša tako. Ja sam ga upoznao, on je inteligentna osoba - govori Juratović na rubu jednog sastanka parlamentarnog odbora za odnose s Evropskom unijom. 

Nije klasični socijaldemokrata

Pogotovo neke njegove antimigrantske i nacionalističke izjave su uzdrmale socijaldemokrate u Berlinu. 

- Jedno se može sigurno reći a to je da Milanović nije klasični socijaldemokrat - kaže Juratović.

Pritom je Milanovićeva povezanost s tzv. Lex Perković, u međuvremenu pala u zaborav. Ovaj zakon je nekoliko dana prije službenog ulaska Hrvatske u Evropsku uniju trebalo stvoriti temelje za odbijanje izručenja Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, koji su kasnije u Njemačkoj osuđeni na doživotni zatvor zbog tzv. Udbinih ubistava.

Čak i kod demokršćana, čija tadašnja kancelarka Angela Merkel je navodno odbila prisustvovati svečanost ulaska Hrvatske u EU upravo zbog ponašanja tadašnjeg premijera Milanovića, ova epizoda više ne igra neku ulogu. 

Novi svijet

- Svijet je danas, jedanaest godina kasnije, jedan potpuno drugi svijet. Niko se u Berlinu toga više ne sjeća -  kaže Hase.

Važnije je, naglašava, ono kako se Milanović ponaša i šta govori danas.

- Milanovićevi stavovi o Rusiji se itekako registriraju u Berlinu i u diplomatskom obliku i kritiziraju. I inače ono što Milanović u posljednje vrijeme govori nije dostojno jednog predsjednika. Recimo kada vlastiti Ustavni sud opisuje kao gangstere ili muhe. Ono što on trenutno provodi miriši na autokratiju i ne znam je li to dobro za Hrvatsku - kaže demokršćanski političar.

I on Milanovića vidi u društvu, ne toliko s Orbanom, koliko zbog socijaldemokratske pozadine bliže slovačkom premijeru Robertu Ficu.

- On pokušava SDP smjestiti desnije nego HDZ. Takav primjer imamo sada u Slovačkoj s Ficom koji također istupa pod krinkom socijaldemokracije i prodaje desne teze - kaže Hase.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.