KRISTOFER HIL

Američki ambasador u Srbiji o "svesrpskom saboru": Posebna manifestacija s folklorom i ostalim stvarima

Mislim da jedna stvar koju svi moraju da shvate jeste da je Dejtonski sporazum osnova teritorijalnog integriteta BiH, dodao je

Kristofer Hil. Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

N. H.

13.6.2024

Kristofer Hil (Christopher Hill), ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, komentarisao je tzv. "svesrpski sabor" koji je nedavno održan. 

Hil je za njega kazao da je to "veliki događaj i posebna manifestacija s folklorom i ostalim stvarima koje su se dešavale". 

- Mislim da jedna stvar koju svi moraju da shvate jeste da je Dejtonski sporazum osnova teritorijalnog integriteta BiH, teritorijalnog integriteta entiteta unutar BiH i da ove elemente Dejtona moraju poštovati sve strane - kazao je Hil u intervjuu za NIN.

Američki ambasador u Srbiji smatra da se od Srbije neće tražiti priznanje Kosova za ulazak u Evropsku uniju, te da Evropljani traže ono što i kažu - normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. 

- Oni žele mir i sigurnost u regionu, a svakako između Kosova i Srbije - rekao je Hil. 

Hil je ocijenio da Srbija i SAD imaju vrlo dobar dijalog, iako se ne slažu u svemu. 

- Ne slažemo se o Kosovu, ali se slažemo o neophodnosti mira i sigurnosti u Evropi. Mislim i da se veoma dobro slažemo oko toga da ruska agresija na Ukrajinu mora da se zaustavi. Tako da mislim da imamo mnogo toga da gradimo - rekao je Hil.

Hil je na pitanje "da li bi EU prijemom regiona smanjila tenzije na zapadnom Balkanu, ali i utjecaj Rusije i Kine, te da li je to moguće bez SAD", odgovorio da EU sama donosi te odluke i da SAD podržavaju zemlje koje žele postati članice. 

Također, istakao je razočaranost zbog toga što su Aleksandar Vulin i Nenad Popović ponovo u Vladi Srbije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.