MEĐUNACIONALNA MRŽNJA

Predložene tri godine zatvora za napadače na hrvatske državljane

Napad na hrvatske državljane osudio je i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić

Tukli ih šakama i remenom. Screenshot

FENA

15.6.2024

Tužiteljstvo u Pančevu predložilo je Višem sudu u Pančevu kažnjavanje s tri godina zatvora četvorice mladića koji su u travnju po nacionalnoj osnovi vrijeđali i fizički nasrnuli na četvero hrvatskih državljana, što je u Demokratskom savezu Hrvata u Vojvodini (DSHV) ocijenjeno kao korak bliže pravdi, objavio je u petak tjednik "Hrvatska riječ“.

Napad na hrvatske državljane

Četvero mladića iz banatskog mjesta Omoljica su 13. aprila u noćnim satima napali hrvatske državljane, vrijeđali ih po nacionalnoj osnovi, prijetili da će ih ubiti, te ih tukli rukama i remenom.

U društvu građana Hrvatske bila su i dvojica državljana Srbije koji su također zadobili lakše tjelesne ozljede.

Kako je prenio pančevački informativni portal „013info“ okrivljenima se stavlja na teret da su suizvršitelji „kaznenog djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i nesnošljivosti za koje je propisana kazna zatvora u trajanju od jedne do osam godina“.

Produženje pritvora

Tužiteljstvo je sudu predložilo da se produži pritvor jednom od napadača kao i da okrivljeni budu osuđeni na kaznu zatvora u trajanja od po tri godine, kao i da plate troškove kaznenog postupka.

- Optužni prijedlog protiv osumnjičenih za napad na državljane i stanovnike Republike Hrvatske korak je bliže pravdi - ocijenio je DSHV.

Dodao je da bi poštena i brza presuda bila „korak na putu smanjenja međudržavnih napetosti koje je ovaj žalosni napad izazvao, a pokazala bi i redoviti put rješavanja, te buduće prevencije sličnih pojava“.

Zbog incidenta u aprilu je reagiralo i hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova koje je zatražilo hitnu i jasnu javnu osudu tog napada, žurnu dostavu svih relevantnih informacija vezanih za djelovanje policijskih i pravosudnih tijela Srbije, te da očekuje primjereno kažnjavanje počinitelja.

Napad na hrvatske državljane osudio je i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocjenjujući taj izgred nedopustivim i nečim što se ne smije događati u budućnosti, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.