KONFERENCIJA U BRISELU

Usvojen IBAR, Crna Gora u novoj fazi EU pregovora

Spajić je u Briselu naveo da će Crna Gora biti prva zemlja koja će po novoj metodologiji testirati svoja privremena mjerila

Spajić u Bruxellesu. European Council website

Dž. R.

prije 2 dana

U Briselu je 26. juna održana Međuvladina konferencija Evropske unije (EU) i Crne Gore na kojoj je usvojen Izvještaj o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima vladavine prava (IBAR), čime su odmrznuti pregovori o EU članstvu te države.

Izašli iz zastoja

Crna Gora, koja je već 12 godina u pregovaračkom procesu za ulazak u evropski blok, usvajanjem IBAR-a je izašla iz višegodišnjeg zastoja u pregovorima.

Uz IBAR, crnogorskoj Vladi u Briselu predstavljena su i završna mjerila za zatvaranje poglavlja koja bi vodila kraju pregovaračkog procesa za ulazak u EU.

Crnu Goru je na Međunarodnoj konferenciji predstavio premijer Milojko Spajić, dok su ispred evropske strane učestvovali belgijska ministarka inostranih poslova Hađa Labib (Hadja Lahbib) i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi).

Testiranje mjerila

Spajić je u Briselu, uoči početka međunarodne konferencije, naveo da će Crna Gora biti prva zemlja koja će po novoj metodologiji testirati svoja privremena mjerila.

- Na neki način smo probili led za ostale zemlje koji se nadaju da će dostići ovaj nivo - kazao je Spajić.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke (Judy Rising Reinke) je 25. juna kazala da već želi da čestita Crnoj Gori dobijanje pozitivnog IBAR-a.

Ona je, na svečanosti koju je ambasada organizovala povodom Dana nezavisnosti SAD, istakla značaj NATO članstva.

- Važnost Alijanse se ne može precijeniti dok svjedočimo brutalnoj invaziji Rusije na Ukrajinu - rekla je ambasadorka i pohvalila je Crnu Goru zbog izdvajanja sredstava za odbranu.

Lider u procesu

Crna Gora se, pored Srbije, smatra liderom u pristupnom procesu.

Budući da pregovori o članstvu sa Srbijom ostaju zamrznuti jer ta država nije uvela sankcije Rusiji, Crna Gora se smatra najnaprednijom u procesu pristupanja EU.

Održavanju međuvladine konferencije, prethodila je procjena Evropske komisije (EK) koja je konstatovala da je Crna Gora, ispunila privremene standarde, postigla dobar rezultat na nivou usklađenosti i napredovala u primjeni pravnih tekovina i standarda EU u poglavljima 23 i 24.

Poglavlje 23 odnosi se na pravosuđe i temeljna prava, dok su poglavljem 24 obuhvaćena pravda, sloboda i bezbjednost.

Ta dva poglavlja prva se otvaraju u pregovorima o članstvu a posljednja zatvaraju.

Napredak u poglavljima 23 i 24 je neophodan je da bi se otvorilo bilo koje poglavlje, a mogući zastoj može da izazove blokadu u pregovorima ili čak nazadovanje u procesu.

Ispunjavanje uslova

Nakon potvrde IBAR-a, evropske diplomate očekuju da Crna Gora, u drugoj polovini godine, napreduje u zatvaranju novih poglavlja, što će zavisiti od toga koliko će vlasti raditi na ispunjavanju uslova.

Crna Gora je 2008. aplicirala za status kandidata za punopravno članstvo u EU.

Dobila ga je 2010. a pristupni pregovori su počeli 2012. godine.

U pristupnim pregovorima otvorila je sva poglavlja, a privremeno zatvorila samo tri.

Očekuje se da će tokom međuvladine konferencije 26. juna, biti identificirana poglavlja koja mogu biti privremeno ili potpuno zatvorena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.