BIH

''Avaz'' saznaje: Vilić, Galić i još 16 kandidata na intervjuima 8. i 9. marta

Korman: Trenutno na poziciji zamjenika direktora FUP-a | Vilić: Aktuelni direktor DKPT-a želi novi mandat | Galić: Ponovo konkurirao za direktora GPBiH | Knežević: Prijavio se za poziciju zamjenika direktora SIPA-e

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

7.3.2018

Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH trebao bi sutra i prekosutra obaviti intervjue s kandidatima za direktore i zamjenike direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) i Granične policije (GP) BiH te zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), saznaje „Dnevni avaz“.

Rang-lista

Po okončanju intervjua Nezavisni odbor će listu najuspješnijih kandidata dostaviti Ministarstvu sigurnosti BiH, a potom će ministar rang-listu na usvajanje uputiti Vijeću ministara BiH. To znači da bi do kraja ovog mjeseca konkurs trebao biti okončan i da bi trebali biti imenovani novi čelnici tih agencija.

Među kandidatima za direktora DKPT-a je i Mirsad Vilić, aktuelni direktor Direkcije. Njegovi protukandidati su Jasmin Gogić, Semir Šut, Ensad Korman i Amra Aljić, kao jedina dama koja se nalazi među 20 kandidata, koliko ih se ukupno prijavilo za ove funkcije. Svi su oni trenutno uposlenici neke od policijskih agencija u našoj zemlji.

Korman je trenutno zamjenik direktora Federalne uprave policije, Gogić je u SIPA-i, Aljić u GPBiH, a Šut je policijski komesar u Zeničko-dobojskom kantonu.

Četverogodišnji mandat

I Zoran Galić, direktor GPBiH, ponovo je konkurirao za tu funkciju, a Đuro Knežević, aktuelni zamjenik direktora SIPA-e, želi na toj poziciji biti i naredne četiri godine, te je i on jedan od kandidata.

Četverogodišnji mandat aktuelnim direktorima agencija i njihovim zamjenicima istječe u aprilu.

Ostala imena  

Za neke od čelnih pozicija u državnim policijskim agencijama prijavili su se i Šero Družić, Ranko Vuković i Duško Drljača. Među kandidatima su i Ivica Bošnjak, Robert Perić, Semir Pašanbegović, Fahrudin Halać. Prijavili su se i Zoran Glušac, Davor Vidović i Relja Kovač, koji su bili i kandidati za direktora SIPA-e 2015. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.