LUDI ZA KULTNIM FILMOM

Mogu li Kinezi u Sarajevu naći Valtera

Projekt „Putevima Valtera“ vjerovatno je nešto najbolje što smo do sada uradili na promociji turizma, kazao Šarović

Bistrička željeznička stanica: Jedna od lokacija gdje je sniman film ( A. Durgut)

F. MUSTAFIĆ

18.7.2018

Zahvaljujući projektu „Putevima Valtera“, Sarajevo bi naredne godine trebalo posjetiti najmanje 100.000 kineskih turista, koji su očarani čuvenim partizanskim filmom „Valter brani Sarajevo“.  

Na samitu država srednje i jugoistočne Evrope koji je nedavno održan u Sofiji, naša zemlja otvorila je mogućnost za dolazak velikog broja turista iz Kine, u kojoj su ovaj film pogledale stotine miliona ljudi.

Više sadržaja 

- Ovaj projekt vjerovatno je nešto najbolje što smo do sada uradili na promociji turizma. Sve je zamišljeno tako da kineski turisti prvo dođu u Beograd, a da posjetu završe u Sarajevu. Mislim da će biti zadovoljni i već imamo mnogo rezervacija – kazao je Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

„Putevima Valtera“ zajednički je projekt BiH i Srbije, a zamišljen je tako da se turisti iz Kine najprije u Beogradu upoznaju s likom i djelom Bate Živojinovića, koji je glumio Valtera, a potom da dođu u Sarajevu, gdje bi obišli lokacije na kojima je film sniman.

Ali, pitanje je šta na tim lokacijama očekuje goste iz Azije i je li grad spreman da dočeka sve one koji su inspirirani ovim jugoslavenskim filmskim klasikom.

Nijedan muzej u bh. metropoli, naime, ne obrađuje posebnu temu vezanu uz ovaj film, pa tako ni „Muzej Sarajeva“, koji svake godine posjeti i veliki broj turista iz Kine.

- Prva asocijacija na Sarajevo im je Valter. Postavljaju pitanja vezana uglavnom uz mjesta gdje je film sniman. Nažalost, više sadržaja o toj temi ne možemo im ponuditi, iako bismo trebali – smatra Mirsad Avdić, direktor „Muzeja Sarajeva“.


Sačuvani objekti

Arhitekta Mufid Garibija, dobar poznavalac historije Sarajeva, kaže da Kinezi imaju itekako šta vidjeti u bh. prijestonici. Mnoge lokacije i objekti gdje je film sniman su sačuvani.

- Prva i najznačajnija je kasarna „Jajce“. Na platou ispred kasarne izgovorene su sada već kultne riječi „Das ist Walter“. Druga značajna lokacija je Željeznička stanica na Bistriku. Tu su i plato na Kovačima, naselje Ciglane, Vratnik, Nadmilina ulica, Očaktanum, gdje je ubijen sahadžija – navodi Garibija.

Turistički vodiči u Sarajevu Kinezima najčešće pokazuju harem Begove džamije i Sahat-kulu, gdje su također snimljene neke od kultnih scena, jer se nalaze u srcu grada.


 Valterove naočale i mape  

Kako nam je kazala Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja BiH, Kinezi se raspituju i za Vladimira Valtera Perića, kao historijsku ličnost.

- Imamo njegove naočale i mape koje je koristio u ilegali. Svakako, želimo ga brendirati kao turistički proizvod i posebno ga predstavljati Kinezima. Lani nas je posjetila ekipa državne kineske televizije koja je bila zainteresirana i za Valterove lične predmete - rekla je Hašimbegović.

Bista Vladimira Perića Valtera na Skenderiji

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.