Mogu li Kinezi u Sarajevu naći Valtera

LUDI ZA KULTNIM FILMOM U glavnom bh. gradu iduće godine očekuje se 100.000 gostiju iz Azije

Mogu li Kinezi u Sarajevu naći Valtera Projekt „Putevima Valtera“ vjerovatno je nešto najbolje što smo do sada uradili na promociji turizma, kazao Šarović

Zahvaljujući projektu „Putevima Valtera“, Sarajevo bi naredne godine trebalo posjetiti najmanje 100.000 kineskih turista, koji su očarani čuvenim partizanskim filmom „Valter brani Sarajevo“.  

Na samitu država srednje i jugoistočne Evrope koji je nedavno održan u Sofiji, naša zemlja otvorila je mogućnost za dolazak velikog broja turista iz Kine, u kojoj su ovaj film pogledale stotine miliona ljudi.

Više sadržaja 

- Ovaj projekt vjerovatno je nešto najbolje što smo do sada uradili na promociji turizma. Sve je zamišljeno tako da kineski turisti prvo dođu u Beograd, a da posjetu završe u Sarajevu. Mislim da će biti zadovoljni i već imamo mnogo rezervacija – kazao je Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

„Putevima Valtera“ zajednički je projekt BiH i Srbije, a zamišljen je tako da se turisti iz Kine najprije u Beogradu upoznaju s likom i djelom Bate Živojinovića, koji je glumio Valtera, a potom da dođu u Sarajevu, gdje bi obišli lokacije na kojima je film sniman.

Ali, pitanje je šta na tim lokacijama očekuje goste iz Azije i je li grad spreman da dočeka sve one koji su inspirirani ovim jugoslavenskim filmskim klasikom.

Nijedan muzej u bh. metropoli, naime, ne obrađuje posebnu temu vezanu uz ovaj film, pa tako ni „Muzej Sarajeva“, koji svake godine posjeti i veliki broj turista iz Kine.

- Prva asocijacija na Sarajevo im je Valter. Postavljaju pitanja vezana uglavnom uz mjesta gdje je film sniman. Nažalost, više sadržaja o toj temi ne možemo im ponuditi, iako bismo trebali – smatra Mirsad Avdić, direktor „Muzeja Sarajeva“.

Sačuvani objekti

Arhitekta Mufid Garibija, dobar poznavalac historije Sarajeva, kaže da Kinezi imaju itekako šta vidjeti u bh. prijestonici. Mnoge lokacije i objekti gdje je film sniman su sačuvani.

- Prva i najznačajnija je kasarna „Jajce“. Na platou ispred kasarne izgovorene su sada već kultne riječi „Das ist Walter“. Druga značajna lokacija je Željeznička stanica na Bistriku. Tu su i plato na Kovačima, naselje Ciglane, Vratnik, Nadmilina ulica, Očaktanum, gdje je ubijen sahadžija – navodi Garibija.

Turistički vodiči u Sarajevu Kinezima najčešće pokazuju harem Begove džamije i Sahat-kulu, gdje su također snimljene neke od kultnih scena, jer se nalaze u srcu grada.

 Valterove naočale i mape  

Kako nam je kazala Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja BiH, Kinezi se raspituju i za Vladimira Valtera Perića, kao historijsku ličnost.

- Imamo njegove naočale i mape koje je koristio u ilegali. Svakako, želimo ga brendirati kao turistički proizvod i posebno ga predstavljati Kinezima. Lani nas je posjetila ekipa državne kineske televizije koja je bila zainteresirana i za Valterove lične predmete - rekla je Hašimbegović.

  • Bista Vladimira Perića Valtera na Skenderiji
    Bista Vladimira Perića Valtera na Skenderiji

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH