LIFESTYLE

Hakeri prodaju milione Gmail i Hotmail passworda

Stručnjak za računarsku sigurnost otkrio šokantne podatke

(D. K.)

5.5.2016

Stručnjak za računarsku sigurnost Alex Holden iz kompanije "Hold Security", u razgovoru za Reuters, rekao je da su popularni e-mail servisi poput Gmaila, Hotmaila i Yahoo Maila jako kompromitirani od hakera, koji su prikupili podatke za logiranje čak 273,3 miliona online računa korisnika.

Unutar te količine kompromitiranih podataka nalazi se 57 miliona računa ruskog e-mail providera Mail.ru, 40 milionaYahoo Mail računa, 33 miliona računa Hotmaila, te 24 miliona računa Gmaila.

Pored toga, "Hold Security" otkrio je stotine hiljada njemačkih i kineskih mail adresa, te više hiljada korisničkih imena s passwordima koji pripadaju zaposlenicima američkih banaka, te kompanija koje se bave proizvodnjom i trgovinom.

"Hold Security" je do tih podataka došao direktno od hakera koji su prodavali setove podataka po vrlo niskim cijenama, nižim od 1 dolara po komadu.

Istraživači su o ovoj velikoj krađi podataka već obavijestili kompanije na koje se to odnosilo, no navode da se zapravo radi o malom postotku provaljenih računa kada se gleda prema ukupnom broju korisnika.

Gmail, naprimjer, trenutno ima više od milijardu korisnika, što znači da 24 miliona kompromitiranih računa čini vrlo mali postotak, no to vas vjerovatno ne zanima ako se i sami nađete među njima.

U svakom slučaju, preporučujemo vam da sada promijenite lozinku ako to niste duže vremena učinili, kao i da uključite autentifikaciju od dva koraka. Naravno, odabir malo jačeg passworda od 1234 je također preporučljiva stvar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.