NAUKA

Naučnici otkrili kako da spriječe rast tumora

Liječenje usmjereno na krvne sudove

(Mi.K.)

11.11.2014

Britanski stručnjaci otkrili su kako da zaustave rast tumora, što bi moglo za rezultat da ima nove metode blokiranja mnogih karcinoma ali i spriječavanje gubitka vida koji prati makularnu degeneraciju, pišu srbijanski medji.

Univerziteti u Bristolu i Notingemu otkrili su da jedan jedini molekul igra ključnu ulogu u stvaranju novih krvnih žila. Pošto je tumorima za rast potrebno stalno dopremanje "hrane" preko krvnih sudova, zaustavljanje stvaranja novih krvnih sudova bi ujedno spriječilo i množenje ćelija raka i njegovo širenje.

Kad su naučnici tri puta sedmično dali miševima lijek koji zaustavlja aktivnost molekula SRPK1, rast tumora bio je zaustavljen!

"Zaključili smo da bi blokiranje aktivnosti SRPK1 moglo zaustaviti razvoj karcinoma", rekao je jedan od autora studije Sebastijan Oltean sa Univerziteta u Bristolu.

On je dodao da u svom radu pokazuju da smanjivanjem količine SRPK1 kod raka prostate mogu zaustaviti vaskularizaciju i rast tumora.

Zbog toga što je liječenje usmjereno na krvne sudove moglo bi se koristiti i za druge vrste karcinoma ili za makularnu degeneraciju, najčešći oblik gubitka vida.

Biotehnološka kompanija "Eksonejt" namjerava da razvije inhibitore SRPK1 kao način liječenja bolesti s nekontrolisanim bujanjem krvnih sudova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.