KOLONIJALIZAM

Amerikanci najavljuju veliki povratak na Mjesec: Ta kolonija postat će stvarnost prije nego mislite

100posto.hr

27.5.2018

Prvi čovjek na Mjesecu držao je američku zastavu.

U ne tako dalekoj budućnosti, astronauti na Mjesecu mogli bi držati pumpe za gorivo, napisao je američki državni sekretar za trgovinu Vlibur Ros (Wilbur Ross) u kolumni za New York Times naslovljenoj „Ta kolonija na Mjesecu postat će stvarnost prije nego mislite“.

- Od svemirskog turizma dijeli nas možda godina dana. Rudarske kompanije koje rade na Zemlji uskoro će se suočiti s konkurencijom koja će kopati zlato, srebro, platinu i rijetke materijale na asteroidima, ili čak drugim planetima. Već je počela utrka u izradi tehnologije koja će moći te vrijedne resurse donijeti na Zemlju, dodao je državni sekretar Ros.

Multimilionska industrija

NASA je objavila kako se Mjesec vraća u fokus njihovih istraživanja. Žele osigurati stalnu ljudsku prisutnost na Zemljinu satelitu i namjeravaju to postići u saradnji s privatnim kapitalom. Pozvali su kompanije da ulažu u ekspedicije na Mjesec, a interesa ne bi trebalo nedostajati. Državni sekretar Ros iznio je podatak da se u globalnoj svemirskoj ekonomiji već vrti gotovo 350 milijardi dolara, te da bi to uskoro trebala postati multimilionska industrija.

Ljudskom koloniziranju Mjeseca prethodit će niz komercijalnih robotskih misija u 2019. godini koje na površinu Mjeseca trebaju dopremiti instrumente i tehnologiju za znanstvena istraživanja i pripremu za dolazak ljudi. Među instrumentima je i rover iz otkazane misije Resource Prospector koji je trebao biti poslan u Mjesečevu polarnu regiju.

- Šaljemo oruđa koja će nam omogućiti da dobijemo važne znanstvene podatke s različitih mjesta na Mjesecu kako bi NASA mogla bolje razumjeti lunarni okoliš, rekao je Denis Andrik (Dennis Andrucyk) iz NASA-e.

Projekti uključuju podsistem NIRVSS, koji će nadgledati Mjesečevu površinu u potrazi za vodom i hlapljivim tvarima; podsistem NSS, koji će tražiti vodik ispod površine Mjeseca; bušilicu za led i Mjesečevu koru te instrument za analizu vode i hlapljivih tvari koje će se izvlačiti ispod površine Mjeseca.

- Znamo da ima hlapljivih tvari oko Mjesečevih polova, i iskreno, taj led može predstavljati raketno gorivo. Ako imamo mogućnost da uzmemo raketno gorivo s površine Mjeseca, i pošaljemo ga u Mjesečevu orbitu, mogli bismo to iskoristiti da napravimo skladište goriva. Ali, potrebni su nam komercijalni partneri da to ostvarimo, rekao je NASA-in administrator Džim Brajdstin (Jim Bridenstine).

Kinezi će biti prvi na 'tamnoj strani'

Nakon niza robotskih misija NASA je isplanirala dvije velike ekspedicije nas površinu Mjeseca, od kojih prva treba biti 2022. godine. U planu je i postavljanje svemirske stanice u blizini Mjeseca na kojoj će boraviti astronauti.

- NASA će opet biti predvodnik u istraživanju Mjeseca, a zatim i Marsa te dalje, rekao je Brajdstin.

Amerikanci su se za „povratak na Mjesec“ počeli spremati nakon što je Kina zakoračila na to područje.

U posljednjih desetak godina poslali su niz robotskih misija na Mjesec, obavili niz istraživanja i dopremili mnoštvo uzoraka. Ove godine namjeravaju poslati letjelicu na udaljeniju stranu Mjeseca, koju nikad ne vidimo sa Zemlje i koju još nije istražila nijedna svemirska misija.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.