LIFESTYLE

Šta će biti s kućom Isaka Samokovlije

Vlasnik spreman da je proda kako bi se adaptirala u muzej

A. TABAK

10.10.2016

Kuća bh. pisca Isaka Samokovlije, iako ima izvjesnu dokumentarnu vrijednost s obzirom na to da predstavlja mjesto gdje je pisac stvorio neka od svojih najznačajnijih djela, ne posjeduje dovoljnu historijsku vrijednost da bi bila proglašena nacionalnim spomenikom.

Isak Samokovlija postao je 1932. vlasnik kuće i u njoj je živio sve do smrti 1955. godine. U ovoj kući nastala su brojna poznata djela, poput “Nosača Samuela”, “Tragom života”, “Nemiri”...

Duh mjesta

No, kako nam je kazao Adi Ćorović, stručni saradnik za graditeljske cjeline Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, bilo bi vrlo teško proglasiti kuću nacionalnim spomenikom bez sačuvanih nekih autentičnih dijelova, predmeta i enterijera.

Ističe da ta kuća čak i nije rodna kuća Isaka Samokovlije.

isak-1

Samokovlija: Napisao značajna djela 

- Njegova rodna kuća nalazi se u Goraždu. A kada je u pitanju ova kuća, u Sarajevu, došlo je, također, i do promjene vlasništva. Ali, nije bitno, imali smo slučajeva kada su proglašavana i privatna dobra uz neslaganje vlasnika. No, ovaj vlasnik otkovao je kuću, pustio nas unutra, a tu se nalaze samo goli zidovi. Jedino što bi se moglo uzeti kao kriterij za proglašavanje kuće nacionalnim spomenikom je duh mjesta, ali to nije dovoljno - kazao je Ćorović.

Lokalni nivo

Dodaje da bi za kuću Samokovlije bilo dobro da se zaštiti makar na lokalnom nivou.

- Bez obzira na to što nije proglašena nacionalnim spomenikom, niko nijednoj kantonalnoj instituciji ne zabranjuje da otkupi kuću. Pogotovo nakon javne obznane vlasnika da će je rado prodati, ali po tržišnoj cijeni, i da se adaptira u muzej. Čak i nadležna Mjesna zajednica želi uložiti napore da se pronađe institucija koja bi pomogla da se učini nešto od tog objekta - istaknuo je Ćorović.

Postavljanje ploče

Rodbina Isaka Samokovlije pokušavala je prodati taj objekt da se napravi neki muzej, ali prema riječima Ćorovića, nisu uspjeli i to je razlog što su je prodali. Trenutni vlasnik kuće rekao je na javnoj raspravi da veoma cijeni djelo Isaka Samokovlije i da je spreman prodati kuću bilo kojoj instituciji. On je voljan da se postavi i ploča da se obilježi da je u toj kući značajan dio života proveo Isak Samokovlija.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.