ZANIMLJIVOSTI

Ova tajna aviokompanija prevozi vojnike i naučnike u "Područje 51"

Screenshot

Tportal.hr

9.8.2018

Američka vlada koristi se tajnim avioprijevoznikom koji se neslužbeno naziva "Janet Airlines", a koji se nalazi u sastavu američkog ratnog zrakoplovstva te služi za prijevoz vojnih i civilnih državnih zaposlenika, naučnika i dužnosnika najvišeg ranga.

Sudeći prema napisima Business Insidera, tajna aviokompanija u svojoj floti ima šest putničkih aviona tipa "Boeing 737-600S" te pet manjih turbo-elisnih poslovnih aviona marke "Beechcraft".

Avioni "Boeing" te "kompanije" raspoznaju se po bijeloj boji te crvenoj pruzi na trupu, dok su "Beechcraft" modeli također obojeni u bijelu boju, ali s plavom trakom na trupu. Avioni, pak, na repu nemaju nikakve oznake, osim jedva vidljive registracijske oznake N koja upućuje kako se radi o američkim registracijskim oznakama.

Naziv "Janet Airlines", pojašnjava Business Insider, najvjerovatnije je skraćenica za "Just Another Non-Existent Terminal", odnosno "još jedan nepostojeći terminal".

Avioni Janet Airlinesa uglavnom polijeću i slijeću sa za javnost nedostupnih terminala aerodroma Mek Karan Internešnal u Las Vegasu, potom s obližnje zrakoplovne baze Nelis te iz baza Edvards u Kaliforniji i Rajt Paterson u Dejtonu.

Pored navedenih baza, primijećena su slijetanja i polijetanja u bazama Hil u Utahu, Čajna Lejk u Kaliforniji te Krek u Nevadi, ali i bazi Plant 42 gdje se testiraju borbeni avioni te u tzv. "Području 51" koja se povezuje s navodnim neidentificiranim letećim objektom skrivenim u unutrašnjosti baze koju koristi NASA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.