NEZADOVOLJSTVO

Pozvao policiju zbog cijene espresa, kazna za kafić 1.000 eura

Čovjek se žalio da cijena nije bila izložena na meniju iza šanka

U Italiji, prosječna cijena espresa je jedan euro. ILUSTRACIJA

A. F.

20.5.2022

Kafić u Firenci kažnjen je sa 1.000 eura nakon što se gost iznervirao zbog cijene šoljice espresa.

Gost je pozvao policiju nakon što ga je kafa bez kofeina koštala dva eura u centru Firence.

Čovjek se žalio da cijena nije bila izložena na meniju iza šanka. Ta greška je koštala bar Ditta Artigianale, koji je poznat po svojoj kafi i osvojio nekoliko takmičenja.

Frančesko (Francesco) Sanapo, vlasnik kafića, žalio se na kaznu na društvenim mrežama i branio svoju kafu, koja, kako kaže, dolazi sa male plantaže u Meksiku i sprema se sa velikom pažnjom. Rekao je da je cijena kafe bila izložena na digitalnom meniju.

- Kaznili su me jer se neko uvrijedio što je platio dva eura za kafu bez kofeina. Možete li da vjerujete - pitao je Sanapo u videu, dok je držao pismo policije.

- Čak i danas, neko se toliko iznervira da zove policiju, koja nas kazni zbog zastarjelog zakona. Ovaj zakon mora da se promijeni, inače će 99,9 posto objekata biti kažnjeno - rekao je.

U Italiji, prosječna cijena espresa je jedan euro, iako je više od 70 posto lokala povećalo cijene ranije ove godine zbog situacije sa lancima snabdijevanja i slabe žetve. Potrošačke grupe su upozorile da bi cijena espresa mogla da poraste na prosjek od 1,5 eura ove godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.