ISHRANA

Devet uputa za dohranu

Neka djeca će oduševljeno prihvatiti prve kašice već sa šest mjeseci, a neka će i sa navršenih deset mjeseci pružati otpor novom obliku hranjenja

S dohranom krenite polako. Ilustracija

"Bebe i mame"

1.2.2019

Majčino mlijeko je prirodna i sasvim dovoljna hrana za prvih šest mjeseci bebinog života. No, brojne majke prestaju dojiti prije ili uz početak uvođenja raznovrsne prehrane u bebin jelovnik. Ipak, vaše mlijeko je i dalje potrebno bebi, jer se vremenom njegova  

prehrambena vrijednost čak i povećava.

A s dohranom krenite polako. Neka djeca će oduševljeno prihvatiti prve kašice već sa šest mjeseci, a neka tek mnogo kasnije.

Budite strpljivi.

1. Počnite dodavati hranu s djetetovih šest mjeseci.

2. Nastavite dojiti dijete toliko dugo i toliko često koliko vas oboje želite.

3. Provodite "odgovorno hranjenje". Odgovarajte na znakove gladi svoga djeteta i na njegovu sposobnost hranjenja. Eksperimentirajte s različitim vrstama hrane, različitim okusima, kombinacijama i teksturama.

4. Pripremajte i čuvajte hranu na siguran način. Najbolje bi bilo djetetu dati hranu odmah nakon pripreme. Ako pripremljenu hranu morate čuvati izvan frižidera, upotrijebite je u roku od dva sata ili je sačuvajte samo do sljedećeg obroka i temeljito je podgrijte.

Sastojke od kojih pripremate hranu čuvajte u ohlađenim i zatvorenim posudama, tako da se ne mogu kontaminirati.

5. Postepeno povećavajte količinu hrane koju dajete djetetu.

6. Varirajte konzistenciju i raznovrsnost ponuđene hrane.

a. Na početku bebe trebaju meku hranu, ali uskoro nauče žvakati.

b. S osam mjeseci bebe mogu jesti hranu koju mogu same držati u ruci.

c. S dvanaest mjeseci mogu jesti većinu hrane koju jede i ostatak porodice, narezanu na male komade ili razmekšanu po potrebi.

7. Povećajte učestalost davanja hrane. Sa šest do osam mjeseci ponudite hranu dva do tri puta na dan, a s devet do dvadeset i četiri mjeseca, tri do četiri puta na dan.

8. Dajte djetetu hranu bogatu hranjivim tvarima. Dajte mu meso, perad, ribu i/ili jaja svaki dan ili što je češće moguće. Dajte djetetu grah, grašak, leću. Svaki dan dajte djetetu voće i povrće u boji. Pokušajte ne davati osnovne namirnice same za sebe, na primjer, nemojte djetetu davati samo rižu ili kukuruznu kašu, nego dodajte smrvljenu riba, jaja i mahunarke. Ako je dijete žedno, ponudite mu majčino mlijeko ili čistu prokuhanu

vodu.

9. Kad je dijete bolesno, češće ga dojite, ponudite mu više tekućine i omiljenih pića. Barem dvije sedmice nakon bolesti potičite dijete da jede više hrane.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.