OJAČAJTE IMUNITET

Želite se zaštititi od virusa, uvrstite ove namirnice u ishranu

Imunitet kao štit od virusa ne gradi se preko noći, ali jasno je da naročito sada treba da ga jačamo

Brokule su prepune vitamina i minerala. Facebook

E. Ag.

13.11.2023

U ovo doba godine razni virusi vrebaju, između ostalog adenovirusi, a posebno su nezgodni jer ih obično prati visoka temperatura. Imunitet kao štit od virusa ne gradi se preko noći, ali jasno je da naročito sada treba da ga jačamo. Dobra stvar je da su tu namirnice koje doslovno „bustuju“ imunosistem.

Citrusi

Vitamin C pomaže u izgradnji imunološkog sistema i povećava proizvodnju bijelih krvnih zrnaca, koji su ključni za borbu protiv infekcija. Većina citrusnog voća ima dosta ovog vitamina, a izbor je zaista šaren: grejpfrut, narandže, mandarine, limun…

Tijelu je dnevno neophodno dovoljno vitamina C da bi u kontinuitetu bilo zdravo, a preporučena dnevna doza za žene je 75 mg i 90 mg za muškarce. Ako se odlučite za suplemente, gornja granica je 2.000 mg dnevno.

Svježa crvena paprika

Crvena paprika je na vrhu liste namirnica koje su najbogatije vitaminom C. Recimo, ovo povrće ga ima tri puta više nego narandže. Crvene paprike su i bogat izvor beta-karotena koji tijelo pretvara u vitamin A, a koji je odličan za zdravlje kože i očiju.

Brokule

Možda vam nije ni blizu omiljenih namirnica, ali brokule su prepune vitamina i minerala, posebno vitamina A, C i E, kao i vlakana i antioksidanasa.

To je jedna od najzdravijih povrćki koju možete staviti na tanjir.

Da biste izvukli najbolje iz njega, jedite ga sirovog ili sasvim kratko kuhanog.

Bijeli luk

Bijeli luk daje poseban šmek hrani, ali dugo su poznata i njegova ljekovita svojstva, posebno u borbi protiv infekcija.

Istraživanja pokazuju da je sastojak alicin najvjerovatnije zaslužan za to što bijeli luk ojačava imunitet.

Đumbir

Đumbir je još jedna namirnica odlična kao štit za viruse. Može da smanji upale, da pomogne kod mučnine, da ublaži hronične bolove, pa i da pomogne kod povišenog holesterola.

Špinat

Špinat je bogat vitaminom C, antioksidansima i beta-karotenom, koji skupa čuvaju tijelo od infekcija. Slično brokulama, špinat je najzdraviji kada se kuha što je manje moguće, tako da zadrži svoje hranljive materije.

Jogurt

Jogurt sa živim i aktivnim kulturama stimuliše imunosistem i pomaže u borbi protiv bolesti. To je posebno važno jer jogurt reguliše crijevnu floru, a baš su zdrava crijeva ključna za naš imunitet.

U svemu tome je važno da izbjegavate jogurt sa aromama i šećerom, već da, ako vam se jede voćni jogurt, sami ga napravite – u onaj običan ubacite nasjeckano voće i malo meda, a po želji i orašaste plodove.

Bademi

Kad smo već kod orašastih plodova, i oni su odlični u prevenciji i borbi protiv prehlade. U svemu je jako bitan vitamin E, rastvorljiv u mastima, što znači da mu trebaju masti da bi se pravilno apsorbovao u tijelu. Orašasti plodovi, kao što su bademi, prepuni su vitamina i imaju zdrave masti. Odraslima je potrebno samo oko 15 mg vitamina E svakog dana, a pola šolje badema ima 100 posto te preporučene dnevne količine.

Sjemenke suncokreta

Sjeme suncokreta je puno hranljivih materija, uključujući fosfor, magnezij i vitamine B6 i E. Sjeme suncokreta je također bogato selenom, za koji pojedine studije kažu da je jako važan u borbi protiv virusnih infekcija.

Kurkuma

Kurkuma je poznati začin jelima, ali se ujedno godinama koristi i kao antizapaljensko sredstvo u liječenju osteoartritisa i jačanju imuniteta, zahvaljujući svom glavnom sastojku kurkuminu.

Pileća supa

Topla pileća supica može pomoći u smanjenju upale, što može poboljšati simptome prehlade. Živinsko meso je bogato vitaminom B6, koji je važan faktor u mnogim hemijskim reakcijama u tijelu. Također je od vitalnog značaja za formiranje novih i zdravih crvenih krvnih zrnaca.

Supa od pilećih kostiju sadrži želatin i druge hranljive materije korisne za zdravlje crijeva i imunitet.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.