ZDRAVA NAMIRNICA

Dijetetičarka otkrila kako vam konzumiranje jaja može pomoći pri mršavljenju

Navela je broj jaja koja je potrebno jesti sedmično

Odlična namirnica za kontrolu apetita i zdravo starenje. Facebook

E. Ag.

1.12.2023

Jaja su hranjiva, bogata proteinima i siromašna kalorijama, što ih čini izvrsnom komponentom jelovnika za mršavljenje. Prema dijetetičarki Keri Rakston (Carrie Ruxton), jaja bi trebala biti dio prehrane zbog svojih zdravstvenih dobrobiti.

U svom članku za časopis Nutrients, dr. Rakston istaknula je da su jaja odlična namirnica za kontrolu apetita i zdravo starenje.

Umjereni unos

- Umjereni unos od sedam do 14 jaja sedmično, u kontekstu raznolike i uravnotežene prehrane, bio bi koristan za većinu ljudi, posebno za promicanje unosa vitamina, minerala i proteina, zaštitu vitalne mišićne mase i poboljšanje osjećaja sitosti nakon obroka koji pomažu u kontroli težine - napisala je.

Sedam od devet kliničkih studija koje su uspoređivale jaja s nekim drugim opcijama, poput žitarica, dale su prednost jajima zbog toga što ona smanjuju apetit, povećavaju osjećaj sitosti i promiču manji ukupni unos kalorija, piše Index.hr.

- Jaja sadrže više od deset različitih vitamina i minerala te su bogata visokokvalitetnim proteinima koji sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina, koje su građevni blokovi potrebni za obnavljanje tjelesnih ćelija i rast mišića - istaknula je dr. Rakston.

Izvor vitamina D

Jaja, također, pridonose unosu kalija, kalcija, željeza, joda, folne kiseline, vitamina D i vlakana koje je Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) istaknula kao hranjive tvari koje zabrinjavaju Evropljane.

Ona su i jedan od rijetkih prirodnih izvora vitamina D, koji je ključan za imunološko zdravlje i zdravlje kostiju. Konzumacija jaja važna je i za trudnice jer ona sadrže kolin, koji je potreban tokom trudnoće i ranog života za podršku optimalnom razvoju mozga, folat, koji je neophodan majkama u ranoj trudnoći kako bi spriječile urođene mane kod dojenčadi, te jod, za normalan razvoj mozga dojenčadi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.