ALTERNATIVA HEMIJI

Ova hrana "ubija" glad i na metabolizam djeluje kao "čudesni lijek za mršavljenje"

Ozempic je lijek prvenstveno namijenjen za dijabetes, ali ima i efekt na kilažu

Zob je bogata proteinima. AP Photo/Matthew Mead

E. Ag.

8.4.2024

Ozempic je lijek prvenstveno namijenjen za dijabetes, ali ima i efekt na kilažu. Sada, po uzoru na tu blokadu koju pravi za osjećaj gladi, mnogi u određenoj hrani traže slična svojstva koja potiču mršavljenje.

Lijekovi dizajnirani za liječenje dijabetesa, kao što su Ozempic i Vegovi, postali su nevjerovatno traženi i zbog toga što djeluju na apetit, tj. potiču mršavljenje. A pošto im je osnovna namjena liječenje, oni koji mu nemaju pristup traže alternativu u hrani – namirnice koje smanjuju osjećaj gladi. Otuda se pojavio trend u ishrani pod nazivom „Oatzempic“, zob koja u kombinaciji s vodom i svježe cijeđenim sokom od limete navodno skida i 18 kilograma za dva mjeseca, piše Zadovoljna.rs.

S druge strane, registrovana dijetetičarka je za medije rekla da hrana koja izaziva efekte slične Ozempicu nije samo zob. Mišel Rutenštajn je rekla da hrana bogata proteinima, vlaknima – kao što je zob – i voda pokreću oslobađanje hormona koji također pokreće Ozempic. A od određenih kombinacija sastojaka duže ćete biti siti uz najmanji broj kalorija, kaže ona.

Na sajtu NYPost izdvajaju njene prijedloge.

Kari od sočiva i čorbasti grah

Sočivo spada u mahunarke, a one su bogate vlaknima, zbog čega se vare sporije. Sadrže rastvorljiva vlakna koja povećavaju lučenje GLP-1 hormona u crijevima, ali mnogo manje nego Ozempic.

Podaci iz 2014. sa Univerziteta u Torontu kažu da su se oni koji su jeli obroke sa mahunarkama osjećali 31 posto više sitima od onih koji su jeli obroke sa tjesteninom i hljebom.

Minestrone supa

Supe generalno mogu da više zasite od čvrstog obroka sa istim sastojcima, pokazala je recenzija iz 2020. Ali Rutenštajn je upozorila da nisu sve supe jednake kada je u pitanju nutritivna vrijednost. Minestrone supa je najbolja opcija zbog vlakana iz pasulja, povrća i ugljikohidrata.

Brokule

Poput voća, povrće je zdrava, niskokalorična opcija za održavanje sitosti, a sastoji se od esencijalnih vitamina, vlakana i vode s malo ili bez šećera. Routenštajn preporučuje povrće kao što su brokule, karfiol i prokulice.

Mladi sir

Studije su pokazale da mliječni proizvodi sa malo masti, kao što su sveži sir i grčki jogurt, mogu pomoći u gubitku težine i smanjenju apetita.

Routenštajn kaže da zbog toga što ove namirnice imaju malo masti i mnogo proteina, treba im duže da se svare, što vas duže drži sitim.

Jaja i riba

Jaja za doručak mogu vam pomoći da duže ostanete siti tokom dana, pokazalo je istraživanje iz 2020. godine, u poređenju s onima koji su jeli žitarice i sok.

Pored toga, riba je bogata omega-3 masnim kiselinama, za koje se pokazalo da povećavaju osjećaj sitosti kod gojaznih ljudi. Rutenštajn je objasnila da životinjski izvori proteina sadrže više proteina po gramu nego biljni, što ih čini efikasnijim za one koji žele da unesu više hranljivih materija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.