ISTRAŽIVANJE

Naučnici s Harvarda: Ova vrsta hrane povezana je s depresijom kod žena

Može dovesti do čak 50 posto većeg rizika za pojedince koji konzumiraju devet ili više porcija takve hrane dnevno

Twitter

E. Ag.

2.4.2024

Konzumiranje velikih količina industrijski obrađene hrane i pića, posebno ako su ove namirnice vještački zaslađene, može biti povezano s razvojem depresije.

To je pokazalo je novo istraživanje o ženama. Naime, ova studija ukazuje na direktnu vezu između konzumiranja visoko prerađene hrane i depresije, što može dovesti do čak 50 posto većeg rizika za pojedince koji konzumiraju devet ili više porcija takve hrane dnevno u poređenju s onima koji konzumiraju četiri ili manje, rekao je Gunter Kuhnle, profesor nauke o hrani i ishrani na Univerzitetu Reading u Velikoj Britaniji, koji nije bio uključen u istraživanje, piše B92.

Visoko prerađena hrana uključuje gotove supe, sosove, smrznute pizze, gotova jela i hranu kao što su viršle, kobasice, pomfrit, gazirana pića, torte iz prodavnice, bombone, sladoled i drugi proizvodi koji sadrže vještačke aditive.

- Naša studija se fokusirala na analizu odnosa između ishrane i povećanog rizika za novu epizodu depresije - rekli su koautori studije dr. Endrju T. Čan i Danijel K. Podolski, profesori medicine na Medicinskom fakultetu Harvarda.

Dodali su da postoji mogućnost da visoko prerađena hrana može dodatno pogoršati stanje pojedinaca koji već pate od hronične depresije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.