OPREZ

Ne pretjerivati i ne preskakati odmore

Avaz.ba

10.8.2018

Prije i tokom ljeta svi odluče krenuti u teretanu ili početi intenzivnije vježbati. To može nekad otići u ekstreme i pretjerivanja.

 Obnova mišića

- Pretjerivanje - Ako tek krećete u teretanu, krenite polako, od naglog i intenzivnog početka vježbanja imat ćete više štete nego koristi.

- Preskakanje odmora – Ovdje se misli na odmor za vrijeme vježbanja, ali i cijele dane odmora između vježbanja koji su nužni za obnavljanje mišića.

- Nedostatak znanja – Nisu sve sprave jednostavne za korištenje. Ako ste tek krenuli u teretanu, obavezno zatražite od uposlenika da vam pokažu kako ispravno koristiti svaku spravu.

- Neispravne tehnike vježbanja - Vježbe koje ne uključuju sprave, također, mogu biti opasne ako se ne izvode ispravno. Posebno kada su u pitanju čučnjevi, koje rijetko ko voli raditi.

 Bez napretka

 - Kopiranje tuđeg treninga - Ovo je vrlo česta pojava. Sasvim je normalno da posmatramo šta drugi rade u teretani, ali ne treba slijepo kopirati tuđi trening. Svi su u teretani s različitim ciljevima i potrebama, stoga treba sebi prilagoditi trening.

- Rutina - Ako mjesecima radite iste vježbe u teretani, vjerovatno u jednom trenutku više nećete vidjeti napredak, stoga se konsultirajte s trenerom i uvodite novitete u rutinu svakih nekoliko mjeseci.

- Zanemarivanje nekih grupa mišića - Greška koju mnogi prave jeste da se fokusiraju samo na velike grupe mišića, zbog čega manje grupe mišića pate, a to može dovesti do ozljeda i bolova.

Preskakanje zagrijavanja

Svi žele instant rezultate, ali zaboravljaju bitne stvari. Za uspješan trening i vidljive rezultate nužno je zagrijavanje. Izdvojite barem petnaestak minuta za kardiovježbe zagrijavanja.

Zanemarivanje prehrane

Nemojte misliti da samo zbog toga što vježbate možete jesti nezdravu hranu. Isto tako, nemojte se podvrgavati rigoroznim dijetama. Zdrava i raznovrsna prehrana i dovoljan unos proteina nužni su za vidljive i održive rezultate.

Hidratacija

Voda je ključ svakog treninga. Obavezno se hidratizirajte za vrijeme i nakon treninga kako biste izbjegli neugodne upale mišića.

Pogrešna oprema 

Ako nosite nekvalitetnu obuću, imat ćete više štete nego koristi od bilo kakvog oblika treninga. Razmislite koje su vaše potrebe i nabavite kvalitetan par tenisica za teretanu i trčanje.

Isti treninzi

Raznovrsnost vježbi u treninzima izuzetno je bitna. Ako stalno radite iste vježbe, doći će do adaptacije ili prilagodbe mišića na vježbu i ona više neće imati učinka. Aktivacijom istih mišića na sličan način, samo pod drugim uglom ili s drugim rekvizitom, „šokirat“ ćete mišić i postići maksimalnu aktivaciju.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.