PRIJEDLOG STRUČNJAKA

Uredite vaš skriveni kutak: Neka dvorište postane oaza mira

Umjesto klasične ograde možete da postavite i tarabu, što će vašem dvorištu dati etno šmek

Kućica u cvijeću, dvorište oko nje. Ilustracija

Avaz.ba

12.7.2020

Kućica u cvijeću, dvorište oko nje. Ništa ljepše od brižljivo, s ukusom uređenog travnjaka i bašte, u kojima cijela porodica, a i prijatelji, mogu da uživaju. Iz godine u godinu u svom dvorištu pronalazite oazu u vrelim ljetnjim danima. Međutim, kao da vam je pomalo dosadio njegov izgled, koji se ne mijenja? Stručnjaci predlažu da nešto uradite po tom pitanju.

Šumski krov

Vaš skriveni kutak može da ima nadstrešnicu od drveta, preko kog ste pustili bršljen da ga prirodno obavije i napravi mekani, šumski krov nad vašom garniturom za sjedenje. Još ako ovaj prostor oivičite živom ogradom, imat ćete utisak da ste ušuškani na vrhu svijeta. 

Umjesto klasične ograde možete da postavite i tarabu, što će vašem dvorištu dati etno šmek. Još ako na travnjak postavite drvena kolica koja ćete napuniti zemljom i cvijećem, osjećat ćete se kao na nekom romantičnom salašu.

Vijugava staza

Staza kroz baštu ne mora da bude ravna, veoma lijepo izgleda ako je vijugava, sastavljena od velikih kamenih ili betonskih ploča.  

Oko ovog puta možete “razbacati” rastinje po želji, a na sam kraj staze stavite nekoliko ligeštula, stočić i veliki suncobran. Ako vam prostor to dozvoljava, u jedan od uglova smjestite đakuzi sa drvenim ivicama, koji će se savršeno uklopiti u opuštajuću sliku.

Šator za najmlađe

Trambolina, šator od bijelog platna i drveta za najmlađe. Ilustracija

Da ne zaboravimo najmlađe. Trambolina, šator od bijelog platna i drveta, kućica sa toboganom, samo su neke od ideja koje bi oni sigurno sa radošću prihvatili. Također, ono dijete koje čuči u vama, možete obradovati velikom drvenom ljuljaškom, nalik ležaju, koju ćete zakačiti na dovoljno debelu granu drveta.

Zasadite povrće

Debelu hladovinu najbolje ćete napraviti ako iznad stola i stolica postavite drvenu nadstrešnicu. Ilustracija

Da biste izbjegli česte odlaske na pijacu, a dodali svom životu miris zemlje, jedan dio dvorišta ogradite drvenim ivicama, unutar kojih ćete posaditi omiljeno povrće i začinsko bilje. Osim što veoma efektno izgleda, ova aleja vrlo je korisna i uklapa se u trend organske proizvodnje. 

Debelu hladovinu najbolje ćete napraviti ako iznad stola i stolica postavite drvenu nadstrešnicu, a okolo “zidove” napravite od ukrštenih drvenih letvica, na koje ćete zakačiti saksije sa visećim cvijećem.

Još ako ambijent dopunite ponekom amforom ili fenjerom, vašu okućnicu obavit će duh Mediterana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.