SAVJETI

Kako se nositi s problemima na radnom mjestu

Oslobodite se stresa

Stres na poslu pogađa sve više ljudi. Ilustracija

Z. K.

3.3.2021

Stres na radnom mjestu čini se neizbježnim, pogotovo ako je za posao vezana finansijska sigurnost, a on ljudima, osim tenzijskih glavobolja ili poremećaja spavanja, može donijeti i ozbiljnije probleme

Povećan rizik

Stres na poslu pogađa sve više ljudi i teže je naći nekoga ko radi bez stresa, nego one kojima je stres već počeo nagrizati zdravlje. Povezan je i s visokim pritiskom, pretilošću i depresijom. Svaki taj pojedinačni faktor život čini težim i može povećati rizik od smrti.

Osim toga, kratkoročne posljedice stresa su razvijanje nezdravih životnih navika, poput preskakanja obroka ili malo sna. Osim toga, pušenje, alkohol i neredovno vježbanje mogu dovesti do ozbiljnih dugoročnih posljedica za zdravlje, posebno srca.

U istraživanju se pokazalo da stres na poslu doprinosi povećanim troškovima zdravstvenog sistema, a u nekim slučajevima i povećanim rizikom od smrti.

Inače, faktori stresa, koji su povezani s kardiovaskularnim bolestima i lošim psihičkim zdravljem, odgovorni su za više smrtnih slučajeva godišnje od dijabetesa, Alzheimera ili gripe, kažu naučnici.

Naći ravnotežu

Možda i najbolji način nošenja sa stresom je ravnoteža resursa i zahtjeva. Ako se osjećamo nepripremljenima za određeni posao, pokušaj ispunjavanja zahtjeva izaziva stres. Ako je osobi dosadno jer posao obavlja “lijevom nogom”, i to je uzrok stresa. Druga mogućnost, koju imamo, je povećati svoje resurse ili promijeniti posao.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.