SAVJETI

Oslobodite se stresa na poslu

Osim što je bitno da vam radni prostor bude sređen, na vašu psihu značajno će utjecati ako ubacite biljku

Masirajte ivice rasta kose nježnim, sporijim i kružnim pokretima. Ilustracija

Z. K.

17.3.2022

Stres na poslu postao je naša svakodnevica, posebno ako je posao odgovorniji. Stalni telefonski pozivi, rokovi koji izmiču, napeta atmosfera i ostale situacije iscrpljuju vašu energiju.


Nježno masiranje

Pritisak koji vam to stvara nesumnjivo da će umanjiti vašu produktivnost. Da biste uspjeli da obavite sve zadatke morate naći način da se opustite i oslobodite od stresa.

Masiranje čela i sljepoočnica - Masirajte ivice rasta kose nježnim, sporijim i kružnim pokretima. Masirajte taj predio oko 3 minuta, ali vodite računa da ne iziritirate kožu i da vam pokreti ne budu agresivni.

Ne provjeravajte mail na svakih 5 minuta - Pokušajte barem sat da sačekate prije nego što ponovo osvježite početnu stranicu maila. Možda vam ne zvuči mnogo inovativno, ali iznenadit ćete se kad počnete da primjenjujete ovaj savjet, znatno će vam tenzija biti manja.

Radni prostor - Osim što je bitno da vam radni prostor bude sređen, na vašu psihu značajno će utjecati ako ubacite biljku, posebno neku citrusnog mirisa, zalijepite neki poster. Obogatite radni prostor elementima koji asociraju na sreću, pozitivu i lijepe stvari.


Malo prošetajte

Prošetajte - Umjesto kafe i pauze za cigaretu iskoristite vrijeme za šetnju. Pregršt studija potvrdilo je da šetnja pomaže u vraćanju fokusa, relaksaciji uma i konfuznih misli i poboljšanju kognitivnih sposobnosti. Uz šetnju, pokušajte da posvetite par minuta istezanju i oslobodite tijelo od zgrčenih položaja, omogućite da kisik dopre do svih dijelova organizma.


Slušanje muzike

Omiljena pjesma ili umirujuće melodije opustit će vaš um. Sa slušalicama u ušima nećete nikom smetati, a vama će biti prijatnije. Osim na poslu, pokušajte da se opustite i nakon radnog vremena, kako biste akumulirali dovoljno energije meditirajte, šetajte ujutru, uzmite bojanke za odrasle, provodite više vremena u prirodi.

Bili vi toga svjesni ili ne, sve ove tehnike će “rasteretiti” vaš um.

Najčešći uzroci stresa

Ako izuzmete ličnost pojedinca, među najčešće uzroke stresa na radnom mjestu može se ubrojati slijedeće:

- Nedostatak kontrole - Osjećaj kako nemate kontrolu nad vlastitim poslom ili poslovnim dužnostima najveći je uzrok stresa. Osobe koje ne vladaju svojim poslovnim obavezama najizloženiji su problemima sa zdravljem. 

- Loši radni uvjeti - Neugodna ili opasna radna okolina poput prevelike buke, prevelikog broja ljudi ili ergonomskih problema može biti izvor stresa. 

- Previše odgovornosti - Preuzimanje dodatne odgovornosti i poslova iznimno je stresno. Situacija se pogoršava ako imate previše posla, a ne znate reći “ne” novim zadacima. 

- Nesigurnost oko poslovnih uloga - Ako niste sigurni što bi uopće trebali raditi i koje su vaše odgovornosti, također ste podložni stresu.

- Narušeni međuljudski odnosi - Nesuglasice s kolegama i/ili nadređenima često su uzrok stresnih situacija.

- Zadovoljstvom poslom i rezultatima - Ako vas posao ne ispunjava, vrlo vjerojatno će vam biti stresan.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.