KORISNO

Kako pravilno jesti ove namirnice

Jedenje krompira s kožom daje više vlakana, vitamina i minerala nego što bi bilo bez njega

Kuhani paradajz oslobađa više antioksidansa nego sirovi. Ilustracija

Z. K.

5.8.2021

Da li ste sigurni da hranu jedete baš na onaj način koji će pospješiti najviše nutritivnih vrijednosti? Ovo su namirnice koje su u svakodnevnoj upotrebi, a stručnjaci otkrivaju kako ih treba pravilno jesti.


Više vlakana

Banane – Ovo voće ima velike nutritivne vrijednosti, vitamine B i C, kao i magnezij i kalij, a sve nabrojano nalaze se u onim bijelim trakicama koje obično bacite. Njih nikako ne treba bacati već pojesti, oni distribuiraju vodu i hranljive sastojke kroz voće.

Paradajz - Kuhani paradajz oslobađa više antioksidansa nego sirovi. To se događa zato što toplota razbija čvršće ćelijske zidove biljke, omogućavajući vašem tijelu da lakše apsorbiraju hranljive materije.

Krompir - Jedenje krompira s kožom daje više vlakana, vitamina i minerala nego što bi bilo bez njega. Među njima su vitamin C, nekoliko vitamina B, željeza, kalcija i kalija. Daju energiju, smanjuju stres i pomažu vašim kostima i varenju.


Hranljive materije

Jabuke - Jedite ovo voće s korom jer sadrži antioksidans, kvercetin, koji pozitivno djeluje srce i mozak.

Luk - Drobljenje i sjeckanje crnog i bijelog luka oslobađa alinazu, enzim koji pomaže u stvaranju hranljive materije koja se naziva alicin. Kad se jede alicin, pomaže u stvaranju drugih jedinjenja koja nas štite od bolesti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.